Hlavní obsah

Dvojice mladíků padělala tisícikoruny, jednu podstrčili vlastní babičce

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Dva mladíci mladší 18 let z Jindřichohradecka podle policie čelí obvinění, na základě kterého měli na multifunkční tiskárně padělat tisícikoruny. Chlapci si chtěli prověřit, zda padělky na veřejnosti obstojí, proto je podstrčili nic netušící babičce jednoho z nich. Ta se jimi pokusila zaplatit, čímž celá záležitost vyšla najevo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mladíci se na domácí multifunkční tiskárně pokoušeli padělat tisícikoruny. Ilustrační foto

Článek

Policisté mladíky obvinili z padělání, za které jim hrozí odnětí svobody až na deset let, pokud budou souzeni jako dospělí. S přihlédnutím k jejich nezletilosti soud může vynést mírnější verdikt

"Mládenci si dle svého chování neuvědomují, jak závažného skutku se paděláním peněz dopustili. O klukovině se však v tomto případě nedá hovořit," podotkl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Kriminalisté mladíky v úterý zadrželi, vyslechli je a stíhají je na svobodě. 

Chlapci podle policie postupovali velice rafinovaně. Padělky se nejprve pokoušeli použít v herních automatech, které je však rozpoznaly. "Druhou padělanou tisícovku jeden z dvojice rafinovaně vyměnil vlastní babičce za její pravou," uvedl Matzner. Nic netušící žena bankovku použila na zaplacení nákupu. Teprve tehdy zjistila, že není pravá. 

Podobným případem se policisté z Jindřichohradecka zabývali už letos v březnu, kdy dva mladíci doma na multifunkčním zařízení vyrobili nejméně 20 falešných tisícikorun. Další dva hoši se je poté pokusili použít v trafice v Písku, byli však zadrženi policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám