Hlavní obsah

Fotbalová branka spadla na chlapce, ten nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibyslavice
Aktualizováno

Konstrukce fotbalové branky ve čtvrtek usmrtila desetiletého chlapce v Přibyslavicích u Okříšek na Třebíčsku. Chlapec podle dostupných informací lezl s kamarádem na branku na fotbalovém hřišti. Branka se převrátila, udeřila ho do hlavy a zlomila mu vaz. Hoch byl na místě mrtev.

Článek

Řekla to ředitelka krajských záchranářů na Vysočině Vladislava Filová. Druhý chlapec vyvázl bez zranění. Neštěstí se podle mluvčího třebíčských policistů stalo kolem 18:00 na tréninkovém hřišti fotbalového klubu.

"Případ převzali kriminalisté, o případné zodpovědnosti zatím nebudeme spekulovat," řekl mluvčí.

Podobné případy nejsou výjimečné. V létě 2006 zemřel v Plzni čtrnáctiletý chlapec, na kterého na hřišti spadla házenkářská branka. Nepomohla ani rychlá pomoc záchranářů a převoz do nemocnice.

V červenci 2005 zabila převrácená fotbalová branka devatenáctiletého mladíka v Opatově u Svitav. Muž po horním břevně přenosné branky ručkoval. Branka se s ním ale převrátila a přimáčkla ho k zemi.

Výběr případů, kdy sportovní konstrukce zabila nebo vážně zranila děti:
22. května 2002 - Pod spadlou brankou na fotbalovém hřišti v Ostravě Vítkovicích zahynul jedenáctiletý chlapec. Skupinka dětí si hrála s míčem u přenosné kovové konstrukce fotbalové branky. Chlapec vyskočil na břevno konstrukce, ta se s ním převážila a spadla na něj. Branka rozdrtila mladému fotbalistovi hlavu, byl na místě mrtev.
29. července 2005 - Pod převrácenou fotbalovou brankou zemřel na hřišti v Opatově u Svitav devatenáctiletý mladík. Ručkoval po horním břevně přenosné branky, ta se s ním ale převrátila a přimáčkla mladého muže k zemi. Mladík zemřel po převozu do nemocnice na následky těžkého poranění břicha.
9. května 2006 - Čtrnáctiletý chlapec zemřel při fotbalovém tréninku ve Velkých Opatovicích na Blanensku poté, co na něj spadla fotbalová brána. V únoru 2007 Okresní soud v Blansku rozhodl, že za smrt mladého fotbalisty nikdo do vězení nepůjde. Policie z chlapcovy smrti vinila vedoucího tamního fotbalového mužstva, který měl na hocha dohlížet. Trenérův právní zástupce a právník chlapcovy matky se však domluvili na takzvaném odklonu. Trenér protistraně nabídl finanční odškodnění a omluvil se. Žena satisfakci přijala a dohodu stvrdil soud.
2. června 2006 - Třináctiletý chlapec zemřel v Plzni, když na něj na hřišti spadla házenkářská branka. O tři měsíce později obvinila policie zaměstnance Salesiánského střediska mládeže, který podle vyšetřovatele nezabezpečil, aby byla branka řádně upevněna. Obviněn byl z ublížení na zdraví z nedbalosti. Státní zástupce v listopadu 2006 stíhání zrušil a případ vrátil k došetření, v dubnu 2007 pak policisté případ odložili.
11. května 2007 - Čtrnáctiletý chlapec se na školním hřišti v Kravařích na Českolipsku smrtelně zranil, když se na něj zřítila konstrukce basketbalového koše. Dva chlapci se na zařízení houpali, jeden ale seskočil a druhého konstrukce přimáčkla. Zemřel o den později v nemocnici. Policisté původně zjistili, že se nestal žádný trestný čin a smrt nikdo nezavinil. Rodina však podala stížnost a státní zástupce vydal pokyn, aby policisté ještě jednou neštěstí prověřili. Koncem loňského roku policie obvinila učitelku, která tehdy zastupovala ředitelku školy. Za ublížení na zdraví jí hrozí až pět roků vězení, letos v květnu ale státní zástupkyně trestní stíhání zastavila.
21. srpna 2008 - Dvanáctiletého chlapce vážně zranila fotbalová branka, která na něj spadla v obci Žilina na Kladensku. Chlapec utrpěl vážné poranění hlavy. Případ převzala policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám