Hlavní obsah

Řidič na Slovácku policistům nadýchal 4,55 promile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrožská Nová Ves (Uherskohradišťsko)

Policisté z Uherskohradišťska ve čtvrtek v noci zadrželi u Ostrožské Nové Vsi řidiče, který měl 4,55 promile alkoholu v dechu. Čtyřiačtyřicetiletého muže čeká obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě prokázání viny hrozí až jednoletý trest odnětí svobody. Informovala o tom mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Muž na znamení k zastavení nereagoval a pokračoval v jízdě. Policisté jej pronásledovali a na polní cestě směrem k chatové oblasti jej pomocí výstražného zvukového znamení zastavili," uvedla Zámečníková.

Muž byl ve vozidle sám a jevil silné zámky opilosti. Policisté mu dali "dýchnout" třikrát po sobě. První dechová zkouška ukázala čtyři promile alkoholu v dechu, druhá už 4,39 a třetí 4,55 promile. "Skutečnou hodnotu ukážou až výsledky odběru krve, kterému se řidič dobrovolně podrobil," doplnila policejní mluvčí.

Podobný případ zaznamenali například i vsetínští policisté, když na konci loňského ledna zadrželi řidiče, který nadýchal 4,4 promile alkoholu v krvi. O několik měsíců dříve řešili obdobný případ i zlínští policisté. Odhalili ženu, která nadýchala 4,56 promile. Tehdy sedmapadesátiletá řidička ze Zlína, povoláním učitelka, se podrobila lékařskému vyšetření. Policistům sdělila, že celé odpoledne popíjela. Cítila se prý ale velmi dobře, a tak vyrazila na nákup do supermarketu.

V takových případech může jít podle lékařů o ohrožení života, kdy kromě intoxikace omamnými látkami se pacient může například udusit vlastními zvratky. "Je to ale individuální. Vím o případech, kdy měl pacient tři promile a choval se zcela normálně, a naopak zase jednu promile a řekli by jste, že je úplně namol," řekl už dříve mluvčí krajské záchranky Petr Olšan. Záleží tak na konkrétních okolnostech i na hmotnosti pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám