Hlavní obsah

Falešný kameník od zákazníků vyloudil skoro 600 tisíc korun

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Vykutálený podvodník se vyklubal z 39letého kameníka z Uherského Brodu, který rok a půl nabízel své služby po celém území ČR. V některých obcích přitom jeho nabídku ochotně odvysílali i v obecních rozhlasech. Namísto odvedené práce ale zůstalo jen u inkasovaných záloh. Způsobil škodu téměř za 600 tisíc korun. Nyní čelí obvinění z podvodu. V případě usvědčení mu hrozí až osmileté vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie dopadla falešného kameníka z Uherského Brodu.

Článek

„Protože podváděl opakovaně a navíc hrozilo, že se bude vyhýbat trestnímu stíhání, byl na příkaz soudkyně zlínského okresního soudu předán do vazební věznice v Olomouci. Vzhledem k výši škody mu hrozí až osmileté vězení,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. 

Důvěřivci, kteří u falešného kameníka objednávali opravy a rekonstrukce hrobů a náhrobků, ochotně podvodníkovi sypali zálohy ve výši od deseti tisíc do šedesáti tisíc korun. Odvedené práce se však nedočkali. Když se zákazníkům zcela ojediněle podařilo důraznými urgencemi kameníka přimět k nějaké práci, splakali nad výsledkem v nepřijatelné kvalitě.

„Muž nejméně v posledním roce a půl nabízel kamenické práce po celé České republice,“ sdělila mluvčí policie Jana Bartíková. Nejvíce zakázek se mu hrnulo ze Zlínského kraje, z obcí Nedakonice, Nezdenice, Ostrožská Lhota, Všemina či Vlachovice.

Falešného kameníka propagoval i obecní rozhlas

„V mnoha obcích své služby nechával vyhlašovat i v obecním rozhlase. Pachatel přitom na tuto činnost neměl živnostenské oprávnění,“ podtrhla Bartíková. Lidé pak ještě o svých kontraktech mluvili se známými a o doporučení nebyla nouze.

Zlínští kriminalisté muži zatím prokázali téměř tři desítky podvodů. „Mohou existovat i další nezadokumentované případy. Pokud jsou ještě další poškození, kteří zaplatili zálohu za kamenické práce a oprav se nedočkali, mohou informovat policisty ze zlínské služby kriminální policie prostřednictvím linky 158,“ poradila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám