Hlavní obsah

Turistu v Jeseníkách zabil blesk

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Branná

Tragédii způsobila bouřka, která se v sobotu odpoledne přehnala přes Jeseníky. Zahynul při ní mladý muž, jeden ze skupinky čtyř turistů, do nichž při túře na hřebenu hor udeřil blesk. Právu to řekl v neděli ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

Článek

"Postiženého jsme zhruba hodinu oživovali, ale bohužel se nám nepodařilo jej zachránit,“ konstatoval Mareš. Ostatní tři turisté podle něj nebyli zraněni, ale utrpěli šok. Jednu dívku museli záchranáři ještě po třech hodinách převézt k vyšetření do šumperské nemocnice. "Stěžovala si na bolest v pravé ruce, ale nešlo o nic vážného. Zřejmě se u ní v důsledku šoku projevila latentní tetanie,“ konstatoval Mareš.

K neštěstí došlo podle dispečera jesenické Horské služby okolo 16. hodiny na hřebeni pod vrcholem Vozky mezi Ramzovským a Červenohorským sedlem. Skupinku turistů blesk zasáhl, když se snažili před bouří utéci do bezpečí.

Turisté sami přivolali pomoc mobilním telefonem. Na místo vyrazili horští záchranáři spolu se zdravotnickými z Hanušovic a Šumperka. Vzhledem k velmi nepříznivému počasí nebylo přitom možné využít leteckou záchrannou službu. "Naši lidé museli jít k postiženým pěšky tři kilometry z místa, kam bylo možné dojet autem,“ dodal Mareš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám