Hlavní obsah

Dvojice mužů inkasovala téměř 50 miliónů korun za neexistující reklamy

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rafinovaným způsobem se obohatila dvojice mužů na Brněnsku. Více než dva roky s desítkami firem uzavírala smlouvy o reklamních službách po celé republice. Většinu propagačního materiálu však nikdy nikdo neviděl. Obžalovaní za své služby inkasovali téměř padesát miliónů korun.

Foto: ČTK

Rostislav Kračmar (druhý zleva) a Aleš Adámek (druhý zprava) se svými advokáty před Krajským soudem v Brně

Článek

Výnosným podnikáním se v úterý ráno začal zabývat čtyřčlenný senát Krajského soudu v Brně. Dvojice mužů, 51letý Rostislav Kračmar a o deset let mladší Aleš Adámek, uzavírali smlouvy o obchodní činnosti, na základě kterých se zavázali k výrobě plakátů, billboardů a reklamních bannerů na nejrůznějších sportovních a společenských akcích. 

Objednané služby však dvojice neprovedla. Materiály o výrobě a umístění reklamy vytvořila pomocí fotomontáže. Právě z tohoto důvodu se často pozadí mnoha billboardů shoduje, uvedl státní zástupce Rudolf Misák, který muže obžaloval z podvodu. Obžalovaným za něj hrozí až dvanáctileté vězení.

Strůjcem celého postupu se v roce 2002 stal 51letý Rostislav Kračmar, jenž je nyní v invalidním důchodu. Kračmarova společnost Dunga obdržela od patnácti společností celkem 29, 68 miliónů korun za nikdy neuskutečněnou reklamu. V Kračmarově podnikání následně pokračoval Adámek, který je nyní bez zaměstnání. Adámkově nové společnosti Vexstav zaplatilo 19 téměř shodných klientů 16, 78 miliónů korun. Proces se však opět opakoval. Zakázky Vexstav nikdy neprovedl.

Policie nejdříve věc řešila jako daňový únik

Objednatelé žili v domnění, že se jejich reklamy na sportovních či kulturních akcí objevují. K soudu se případ dostal až letos na jaře. Pravdu zjistili až vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu společně s úředníky finančího úřadu. Těm se zdála dokumentace objednaných zakázek na reklamní služby, které poškozené firmy zavedly do svých nákladů, nevěrohodná. Původně řešily podezření z daňového podvodu.Celý případ obsahuje velké množství důkazů především ve formě fotografií. 

Oba obžalování u soudu využili své právo nevypovídat. Podle předchozích výpovědí jednoho z nich fotografie sloužily jen jako vzorové. Originály se prý nacházejí na paměťové kartě společné účetní obou obžalovaných. Ta ve věku pouhých 45 let zemřela.

Soud nyní vyslýchá svědky, zejména dcery bývalé zesnulé účetní a zástupce podvedených firem. Pokračovat v tom bude i v dalších dnech. Zda bude ještě tento týden vynesen i rozsudek, není zřejmé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám