Hlavní obsah

Smrt na kolejích: 103 obětí a desítky zraněných jen za půl roku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Statistiky mrtvých a zraněných na tuzemských železnicích jsou děsivé. Podle údajů Drážní inspekce jen během prvního pololetí letošního roku při nehodách na kolejích zemřelo 103 lidí, dalších 73 osob bylo zraněno.

Článek

„Prakticky každý den pod koly vlaků zbytečně zahyne člověk - a dá se předpokládat, že počet nehod se během letních měsíců ještě zvýší,“ uvedl mluvčí inspekce Zdeněk Neusar.

Podle něj nepatří mezi nejčastější nehody na železnici srážky vlaků s auty, ale přímo s lidmi. Od ledna do června se tak odehrálo 118 nehod, při nichž zemřelo 88 lidí a dalších 32 bylo zraněno. Obdobně tragické bylo i první pololetí loňského roku.

Lidé však kromě nebezpečného přecházení kolejí, přelézání vagónů či vyskakování z jedoucích vlaků, hazardují se svými životy také na přejezdech. Podle statistik zde zemřelo 15 lidí a 41 jich bylo zraněno.

„Mezi nejčastější zjištěné přestupky na přejezdech patří nerespektování výstražného světelného zařízení a přejíždění či přecházení přes přejezd těsně před přijíždějícím vlakem. Časté bývá také nedodržování nejvyšší povolené rychlosti jízdy přes železniční přejezd, nezřídka i o desítky kilometrů za hodinu,“ upozornil Neusar.

Inspekce společně s Českými drahami před časem uskutečnila na zkušebním okruhu ve Velimi pokus, jak se chová lidské tělo, pokud jej srazí napříkald rychlík. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám