Hlavní obsah

Nemocnice Semily zaplatí přes půl miliónu za smrt chlapce

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Rodičům čtyřletého Pavla Hnyka, který v roce 2006 zemřel při operaci nosních mandlí, má semilská nemocnice vyplatit odškodné ve výši 520 tisíc korun. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Hradci Králové. Rodiče však po zdravotnickém zařízení požadovali milión korun, proti rozsudku se hodlají odvolat.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Manželé Helena a Petr Hnykovi (oba uprostřed) žádali po semilské nemocnici milión korun jako odškodnění za úmrtí jejich syna.

Článek

Rodiče zemřelého dítěte již uspěli u Okresního soudu v Semilech, kde jim každému bylo přiřknuto odškodnění ve výši 240 tisíc korun jako náhrada materiální škody. Počátkem července se tu bude rozhodovat ještě o odškodnění sestry zemřelého.

Za smrt chlapce byl pravomocně potrestán bývalý primář semilské anesteziologie, třiasedmdesátiletý Jaroslav Krtička. Čtyřměsíčním trestem za nedbalost s ročním podmíněným odkladem byla potrestána jeho chyba, když před výkonem nezajistil pacientovi zavedení takzvané venózní linky. Kvůli tomu se chlapce nepodařilo zachránit, když na operačním sále zkolaboval.

Otec postiženého Petr Hnyk po vynesení pátečního rozsudku uvedl, že ho tento výsledek nepřekvapuje a že je přesvědčen, že soudkyně šla na ruku nemocnici. „Je to špatné rozhodnutí, přiznaná částka je malá. Určitě se proti rozsudku odvoláme,“ zopakoval Hnyk. Jak již vyplynulo z předchozího soudního projednávání, celá rodina smrt dítěte těžce nesla. Rodiče nakonec prodali i dům a přestěhovali se, aby nebyli v prostředí, které jim synka připomíná.

Soudkyně Věra Adámková je však přesvědčena, že přihlédla ke všem okolnostem případu. „Rozhodující je pravomocné odsouzení lékaře za chybu při operaci. Částku 260 tisíc korun pro každého z rodičů jsem stanovila, neboť ji nemocnice v podstatě sama nabízela. Osobně bych možná šla ještě níže,“ upozornila soudkyně a dodala: „Samozřejmě se jedná o obrovskou rodinnou tragédii, ale je třeba si uvědomit, že medicína není všemocná.“

Reklama

Výběr článků

Načítám