Hlavní obsah

Soud nechal utéct muže, který chtěl podle policie odpálit bombu u supermarketu

Prima FTV, Novinky, Patrik Kaizr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté znovu musejí hledat sedmatřicetiletého Tomáše Můčku, kterého obvinili, že chtěl loni začátkem června odpálit funkční bombu u nákupního centra na v Praze na Černém Mostě. Detektivové přitom Můčku už před rokem zatkli a žádali pro něj vazbu. Soudkyně jim ale tehdy nevyhověla a pustila ho na svobodu. Teď zmizel a nedostavil se k začátku soudního procesu, zjistila televize Prima.

Článek

Policie zatkla Můčku loni v červenci v Plzni. Vinila ho z toho, že chtěl na parkovišti před nákupním centrem Černý Most v Praze 9 vyhodit do povětří auto pomocí nástražného výbušného systému. Exploze nenastala jen díky šťastné náhodě.

Podle policie muž vydíral možným výbuchem Československou obchodní banku (ČSOB) a požadoval po ní více než 13 miliónů korun v hotovosti. Detektivové u něj našli rozbušky, dráty použité na výrobu bomby, časovač a zbraně.

Dopadli ho i díky informacím tajné služby. "Svým způsobem šlo o přípravu teroristického činu," řekl tehdy Jan Šubrt, mluvčí BIS.

Soudkyni stačil Můčkův slib, že neuteče

Policisté upozorňovali soudkyni z obvodního soudu pro Prahu 9 na to, že nebezpečný podnikatel má kontakty v zahraničí a může uprchnout. Přesto na něj nebyla uvalena vazba. Soud se spokojil s Můčkovým písemným slibem, že neuteče.  

"Rozhodnutí ... odpovídalo všem informacím, obsaženým ve spisovém materiálu, které měl příslušný soudce v době rozhodování o vazbě k dispozici," hájí postup soudkyně mluvčí obvodního soudu pro Prahu 9 Tomáš Kubovec. 

Můčka je už zřejmě v zahraničí

"Je zde důvodné podezření, že se zdržuje v zahraničí," uvedla mluvčí pražských policistů Eva Miklíková.

"V případě, že se tato obava potvrdí, vydáme mezinárodní zatýkací rozkaz,“ doplnil Petr Kulawiak, mluvčí Městského soudu v Praze. 

Můčkovi hrozí až dvanáct let vězení. Policie proto žádá každého, kdo o něm něco ví, aby zavolal na linku 158.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám