Hlavní obsah

Kufřík s falešným sarinem ležel v zahradnictví na Svitavsku

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská Třebová
Aktualizováno

V bývalém zahradnictví v Udánkách u Moravské Třebové objevili v pátek policisté kufřík o rozměrech 30 x 40 cm a v něm ampule s bojovými chemickými látkami: sarinem, tabunem a kyanovodíkem. Na místo dorazili, policisté, hasiči a také specialisté na chemikálie.

Článek

Sarin je vysoce toxická kapalná látka používaná jako nervově paralytická chemická zbraň. Přivolaní policisté a hasiči proto nemohli nic riskovat a celou oblast zabezpečili.

Šlo o napodobeninu určenou pro výuku

„Hasiči ihned místo zabezpečili, nechali na místo přivolat zdravotnickou záchrannou službu, která vyšetřila policisty, jenž přišli do styku s kufříkem. Policisté nebyli potřísněni látkami. Hasiči dále nechali přivolat na místo pracovníky Státního ústavu jaderné bezpečnosti v Příbrami,“ uvedla Právu mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Specialisté z Příbrami dorazili na místo před 14 hodinou a měli za úkol zjistit, zda se jedná o takzvaný detekční kufřík, kterým se prokazují tyto nebezpečné látky, anebo o ostrou verzi kufříku, která obsahuje přímo již zmiňované chemické bojové látky. Nakonec bylo zjištěno, že se jedná o náhradní látky, tzv. falzifikáty, které vypadají jako nebezpečné a slouží pouze na ukázku a pro výuku.

Odborníci si kufřík přesto převzali, prohlídli ještě okolí a vracejí se zpět do Příbrami.  

Výroba sarinu je zakázána od roku 1993 

Výroba sarinu je zakázána mezinárodní konvencí o nešíření chemických zbraní z roku 1993. „Látka působí velice rychle na centrální nervovou soustavu. Podle intenzity zasažení nastane zúžení zornic, pocit tlaku v očích, bolesti hlavy, dýchací obtíže, kašel, zvýšená sekrece hlenu, zvracení, pocit úzkosti a neklid,“ řekl Právu Igor Němeček, odborník na chemické zbraně.

„Při větším zasažení dochází k záškubům a křečím jednotlivých částí těla. U osoby neléčené  podáním protijedu nastává smrt následkem obrny dýchacích svalů a zástavy činnosti srdce,“ dodal Němeček.

Při větším zasažení dochází k záškubům a křečím jednotlivých částí těla. U neléčené osoby podáním protijedu nastává smrt následkem obrny dýchacích svalů a zástavy činnosti srdce.
Igor Němeček, odborník na chemické zbraně

Tabun je bezbarvá kapalina s mírně nasládlou ovocnou vůní. Otravy se projevují zúžením zorniček, snížením ostrosti zraku, ztíženým dýcháním a bolestmi na prsou. U těžších otrav přibývají křeče, slinění a bolesti hlavy.

Kyanovodík je bezbarvá, lehce těkavá kapalina s intenzivním pachem hořkých mandlí. Je to velmi silný jed, je lehčí než vzduch a rychle vyprchá do okolní atmosféry. Toxický účinek spočívá v blokování enzymů tkáňového dýchání.

V případě, že se podezření z výskytu sarinu v zahradnictví potvrdí, bude muset speciální chemická jednotka látku a nejbližší okolí zabezpečit.

Reklama

Výběr článků

Načítám