Hlavní obsah

Za vraždu milence dostal muž 11 let, ve vězení stráví o čtyři více

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jedenáct let za vraždu homosexuálního partnera vyměřil v pátek Krajský soud v Ostravě 40letému Radomilu Šomanovi. Ve vězení ale stráví o bezmála čtyři roky déle, protože byl před nedávnem podmíněně propuštěn z předchozího výkonu trestu za loupež, ze kterého mu zbývá odsedět více než 1200 dní.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radomil Šoman u soudu svou vinu popíral, nebylo mu to ale vůbec platné.

Článek

Radomil Šoman loni 26. září ve svém domě zabil pod vlivem alkoholu svého o osmnáct let mladšího partnera. „Údery rukou mu způsobil podlitiny a oděrky kůže na hlavě a v obličeji. Následkem útoku došlo u napadeného k poranění krčních orgánů a smrti udušením," tvrdí se v obžalobě, kterou soud uznal v plném rozsahu.

Šoman přitom u soudu svoji vinu popíral. „Byl to člověk, kterého jsem nejvíce miloval. Položil bych za něj svůj život,“ řekl Šoman u soudu.

Kromě jedenáctiletého trestu si musí Šoman odsedět také téměř čtyři roky z dřívějšího desetiletého trestu, který dostal v Brně za loupež. Z vězení ale byl „za dobré chování“ podmíněně propuštěn, přestože už dříve měl za sebou nepěknou trestní minulost.

„Jak je možné, že byl tehdy podmíněně propuštěn, nevím. Je to pro mne nepochopitelné,“ konstatoval soudce Miroslav Mucha.

Státní zástupkyně dodala, že dřívější trest si Šoman odpykával za velmi agresivní jednání. „Ta loupež byla tehdy provedena velmi brutálním způsobem. Pachatelé se vloupali do bytu starších lidí, kde se zdržovali několik hodin a své oběti tam trápili a nutili, aby řekli, kam dali peníze,“ dodala státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný se proti němu okamžitě odvolal. Případem se tedy bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám