Hlavní obsah

Alkoholik si za vraždu příbuzného odpyká 13,5 roku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Následujících 13,5 roku stráví 29letý Martin Bláha z Pardubic ve vězení s ostrahou. Rozhodl o tom v pátek Krajský soud v Hradci Králové, který muže uznal vinným z vraždy příbuzného a vydírání dalšího. Musí se také podrobit protialkoholní léčbě a léčení ze závislosti na lécích.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Proti trestu 13,5 roků vězení za vraždu příbuzného se Martin Bláha neodvolal.

Článek

Vražda se stala loni 17. listopadu večer v jednom z bytů v pardubických Polabinách. Bláha svého příbuzného podle spisu v afektu a ze vzteku ubodal nožem po předchozí hádce.

Před soudem Bláha vypověděl, že se po rozvodu s manželkou dostal do finančních problémů, navíc měl také potíže s vlastnictvím bytu. V době vraždy i vydírání pil velké množství alkoholu a bral léky na uklidnění. Na Neurolu, který dlouhodobě užíval od roku 2001, byl závislý a místo předepsané jedné pilulky denně užíval až tři.

S problémy s bytem souvisí i vydírání, z něhož byl také obžalován. Počátkem listopadu totiž Bláha vydíral dalšího příbuzného, když ho uvázal ke křeslu v obývacím pokoji, zalepil mu ústa páskou a vyhrožoval mu likvidací. Uštědřil mu nejméně 15 ran pěstí do obličeje a do hrudníku.

K oběma činům se muž přiznal. "Z toho, co jsem udělal, mi je zle a vůbec mi není útěchou, že jsem to spáchal pod vlivem léků a alkoholu. Způsobil jsem velkou bolest rodině, své přítelkyni a hlavně matce. Okamžitě bych obětoval svůj život, kdyby to mohlo vrátit život jemu,“ řekl se slzami v očích ve své závěrečné řeči.

"Dostal jste se na samou hranici, kam se bylo možné dostat. Nyní máte dost času nato, abyste se zamyslel nad tím, co chcete a abyste se začal chovat tak, jak jste proklamoval zde před soudem,“ řekl soudce po vynesení rozsudku obžalovanému. Obhajoba i obžaloba se vzdala práva na odvolání, rozsudek je proto pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám