Hlavní obsah

Po Bruntálsku se toulá puma, zardousila srnu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Varování Poláků, že se v pohraničních oblastech na severu České republiky může toulat puma, se ukázalo jako opodstatněné. Nedaleko chatové oblasti Radimka na Krnovsku neznámá šelma ulovila malého kolouška. Podle jednoho ze svědectví bylo na místě skutečně spatřeno zvíře nápadně podobné pumě.

Článek

Na útok šelmy ve středu upozornil policii 31letý muž, který celou událost údajně viděl.

"Policisté mrtvé srnče zajistili. Nyní ve spolupracovníci s pracovníky městského úřadu v Krnově zjišťují, zda útok má na svědomí kočkovitá šelma. Výsledky šetření prozatím nevyvrátily oznámení o výskytu pumy,“ uvedla mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková. Žádná další oznámení o výskytu pumy v okrese zatím policie nemá.

Před výskytem nebezpečné pumy varovali už před třemi měsíci Poláci. Na šelmu tehdy upozornil operační střediska českých hasičů ředitel oddělení bezpečnosti a krizového řízení Opolského vojvodství Henryk Foerster z pověření opolského vojvody.

"Podle písemné informace bylo v posledních dnech v Opolském vojvodství, přesněji v okrese Prudnik, zaznamenáno hned několik případů zadávení hospodářských zvířat. Je pravděpodobné, že tyto škody způsobil dravec, kočkovitá šelma, patrně puma,“ uvedl v březnu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Výskyt zvířete může podle polských kolegů pravděpodobně souviset s pašováním. Polští kolegové proto žádají o zvýšenou pozornost v příhraničním území.

Puma americká (Puma concolor)
Pochází ze Severní Ameriky. Přestože se jedná o poměrně velkou kočkovitou šelmu, která je vzrůstem srovnatelná například s levhartem, jde o zástupce malých koček.
Je velmi přizpůsobivá, dokáže žít v tropických džunglích i v horách, dobře šplhá i plave.
Loví kopytníky až do velikosti jelena i menší zvířata, například divoká prasata, veverky, králíky nebo malé hlodavce.
V obydlených oblastech může napadat i dobytek a domácí zvířata. Na člověka si troufne vzácně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám