Hlavní obsah

Dva z účastníků pochodu v Jihlavě jsou podezřelí z trestných činů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Při sobotní demonstraci pravicových radikálů v Jihlavě zadrželi policisté dva muže. Dvaadvacetiletý mladík z Olomoucka je podezřelý ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Druhý, šestadvacetiletý muž ze Znojemska je podezřelý ze spáchání trestného činu hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení.

Foto: Jana Pechová, Právo

Účastníkům pochodu nevyšel ani druhý pokus dostat se k jihlavskému hřbitovu. Zlost z prohry dávali hlasitě najevo.

Článek

"Oba muži byli vyslechnuti a poté propuštěni," sdělila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Při kontrole účastníků i odpůrců pochodu ohlášeného jako uctění památky obětí druhé světové války našli policisté předměty, které by bylo možné použít jako zbraň. "Byly to například nože, boxery, dřevěná násada, injekční jehly a slzotvorné spreje," uvedla mluvčí.

Do Jihlavy se sjelo kolem 150 pravicových extremistů a podobný počet jejich odpůrců z řad Antifašistické akce, k nimž se připojilo několik desítek Romů. Policie nasadila kvůli zajištění pořádku 660 policistů, které doplnilo 48 strážníků. V ulicích se kromě hlídkujících policistů pohybovali také těžkooděnci a policisté na koních. Byla připravena vodní děla, nad městem kroužil policejní vrtulník.

Přijel i rakouský neonacista a veterán SS

Přestože pochod směřující z autobusového nádraží na Ústřední hřbitov vzápětí po zahájení tajemník jihlavského magistrátu ukončil, vyžádala si akce řadu dopravních omezení. Mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis novinářům řekl, že pochod byl ukončen na základě dlouhodobého monitoringu webových stránek příznivců ultrapravice, dalších poznatků policie i odborníků na extremismus, kteří byli na místě.

Ondřej Cakl, který dlouhodobě sleduje krajně pravicovou scénu, upozornil, že na akci dorazili i lidé ze zahraničí.Na místě viděl například předního rakouského neonacistu Gottfrieda Küssela, na hřbitově pak i veterána z jednotek SS Herberta Schweigera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám