Hlavní obsah

Kriminálka prověřuje předvolební klip Národní strany

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská policie se zabývá předvolebním televizním spotem Národní strany, který byl jednou odvysílán v rámci kampaně v České televizi. Ta minulý týden podala trestní oznámení a od té doby kriminalisté zjišťují, zda je klip v rozporu se zákonem.

Článek

Informaci potvrdila ve středu státní zástupkyně Blanka Valsamisová s tím, že byly zahájeny úkony trestního řízení. „Ve čtvrtek 21. května podali zástupci České televize trestní oznámení policistům v Praze - Podolí,“ doplnila mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Oznámení je na neznámého pachatele s podezřením na spáchání trestných činů hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, genocidia a podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Policie si nechá zpracovat znalecké posudky, sami kriminalisté se k případu ale blíže nevyjadřují. „Nemohu vám k tomu v současné době nic říci,“ řekl Novinkám policista, který má o průběhu prověřování klipu informace.

Národní strana svůj předvolební klip zveřejnila také na svých internetových stránkách. Prezentace obsahuje záběry Romů, které jsou doplněny hesly jako: Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty. V klipu se také objevilo spojení Konečné řešení otázky cikánské. Televize ho odvysílala z programu stáhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám