Hlavní obsah

Policie našla u údajného špióna falešné peníze

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

U muže, který o sobě tvrdí, že za minulého režimu působil jako agent někdejší československé rozvědky, našli policisté falešné peníze. V domku na Klatovsku, kde 61letý údajný špión s českým a americkým pasem nyní pobývá, vyrobil desítky padělků pětitisícových bankovek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Muž na kopírce vyráběl falešné bankovky v hodnotě pět tisíc korun. Ilustrační foto.

Článek

Z nich vytvořil balíčky, které zalil do fólie a přelepil páskou s označením zahraniční obchodní společnosti. Tím pravděpodobně podvodně dokládal svoji solventnost.

"Padělky vyrobil na kopírce. Byly složené v balíčcích a zalité ve fólii. K čemu je chtěl použít, nyní zjišťujeme. Víme jen, že falešné bankovky nedával do oběhu,“ řekl kriminalista, který na případu pracuje. Vyšetřovatel muže obvinil z trestného činu padělání a pozměňovaní peněz. Hrozí mu až osm let vězení.

Rozvědčík zpravodajské služby ČSSR

Podle informací Práva se jedná o muže, kterého v minulosti poslal Krajský soud v Plzni na pět let do vězení za podvod. Tehdy o sobě při hlavním líčení tvrdil, že byl rozvědčíkem zpravodajské služby ČSSR.

Odsouzen byl za to, že prodal v letech 1991 a 1992 tehdejšímu závodu Hotely plzeňské Škodovky akcie již neexistující firmy za milión a půl korun. Muž tehdy prohlásil, že působil jako agent československé rozvědky v Americe, především v karibské oblasti, a jeho společníkem při podvodném obchodování byl agent americké tajné služby CIA.

Muž emigroval v roce 1980 do Kanady, odkud byl vyhoštěn. Později žil v USA a na počátku devadesátých let se vrátil do republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám