Hlavní obsah

Cizinec z Konga byl vyhoštěn, policisté mu prokázali účelový sňatek

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

V krátké době se již podruhé podařilo příslušníkům cizinecké policie prokázat účelovost uzavřeného sňatku, tentokrát v Pardubicích. Případ začali policisté řešit v únoru 2009, kdy si občan Demokratické republiky Kongo podal žádost o povolení k přechodnému pobytu na území ČR za účelem sloučení rodiny. Policisté také v tomto případě zjistili, že se cizinec snažil obejít zákon účelovým sňatkem a muže z republiky vyhostili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Šetřením v evidencích policisté zjistili, že tomuto cizinci skončilo v srpnu 2006 povolení k dlouhodobému pobytu, které mu bylo uděleno kvůli studiu. O prodloužení v době legálního pobytu cizineckou policii nepožádal,“ uvedla Právu mluvčí Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Hradci Králové Ivana Ježková.

„Od ukončení platnosti víza se zde pohyboval nelegálně. V listopadu téhož roku si požádal muž o zahájení řízení o azylu, které bylo v listopadu 2008 definitivně zamítnuto. Policisté vystavili cizinci výjezdní příkaz s povinností opustit Českou republiku do 12. února 2009,“  upřesnila Ježková.

Dostatečně dlouhý termín dala policie muži z Konga proto, že údajně potřeboval dostudovat a sehnat finanční prostředky na cestu domů. „Policie k tomuto tedy přihlédla a původní, kratší doba odjezdu byla cizinci prodloužena až do února,“ uvedla policejní mluvčí.

Narychlo uzavřené manželství budilo podezření

Muž z Konga se dostavil na policii jeden den před nařízeným odjezdem a předložil policistům oddací list, ve kterém stálo, že dne 17. ledna 2009 uzavřel manželství s Češkou. Ta měla trvalé bydliště v Pardubicích.

„Policisté zahájili správní řízení a zjistili, že manželka cizince žije v současné době s jiným mužem české státní příslušnosti, se kterým čeká dítě. Z výpovědi manželky pak vyplynulo, že manželství s cizincem uzavřela pouze z důvodu, aby získal na území České republiky povolení k přechodnému pobytu. Potom se chtěli ihned rozvést,“ dodala Ježková.

V tomto případě se nepodařilo prokázat, že by si za to nechala žena zaplatit. Oba tvrdili, že jsou přátelé a žena chtěla tímto způsobem svému kamarádovi pomoci. To, že se skutečně jedná o účelový sňatek nakonec přiznal i sám muž z Konga.

Policisté navíc zjistili, že Češka již v minulosti nechala za úplatu 40 000 korun zapsat do rodného listu své dcery jako otce státního příslušníka Číny. Také zde byl důvod jediný a to získaní povolení k pobytu na území České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám