Hlavní obsah

Muž z Moravy uřízl oběti zaživa hlavu, s dovoláním u soudců neuspěl

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sedmnáct let stráví ve vězení David Hladík, který byl odsouzen za brutální vraždu. Soudci Nejvyššího soudu odmítli jeho dovolání jako neopodstatněné. Na Uherskohradišťstku muž zabil svého známého a uřízl mu ještě zaživa hlavu. Informaci potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

David Hladík u soudu

Článek

Hladík v dovolání požadoval zrušení rozsudku a nové projednání věci před zlínskou pobočkou krajského soudu. Knötig nechtěl komentovat důvody, které vedly Nejvyšší soud k odmítnutí dovolání. "Musíme nejprve doručit usnesení účastníkům řízení," uvedl mluvčí.

Čin se stal v říjnu 2007. Hladík podle obžaloby nejprve oběti zasadil několik desítek ran nožem a sekáčkem na maso. Hlavu prý odřezával od trupu ještě za života zavražděného. Po činu uložil hlavu do igelitové tašky, chodil s ní po obci a poté ji dal do kontejneru na papír.

Hladík bydlel v domě oběti asi 14 dní před činem. Vinu popíral a tvrdil, že vraždu spáchal někdo jiný. Nález těla zavražděného oznámil kriminalistům sám Hladík. Policisté pak nalezli v kontejneru i odhozenou hlavu.

Svědkové potvrdili, že odsouzený muž chodil osudný den s taškou po vesnici. Na otázku, proč je celý od krve, prý odpovídal, že zabíjel prase. Později uvedl, že hlavu zabitého vzal do tašky ze soucitu s údajným vrahem, jemuž chtěl pomoci s likvidací těla. Soudci tomu neuvěřili.

Výjimečný trest dostal Hladík kvůli vysoké společenské nebezpečnosti a snížené možnosti nápravy. "Stupeň velmi vysoké nebezpečnosti je dán provedením činu i tím, jak se pachatel choval po vraždě. Podle znalců jde navíc o osobu se sklony k značně brutální agresivitě," řekl loni předseda senátu u Vrchního soudu v Olomouci Milan Kaderka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám