Hlavní obsah

Z firmy unikly desetitisíce litrů rozpouštědla

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Více než deset tisíc litrů chemického rozpouštědla uniklo ve čtvrtek v areálu opavské farmaceutické firmy Ivax Pharmaceuticals. Z prasklého potrubí látka vytekla do spodních vod, nicméně podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) neohrozila řeku Opavu ani spodní vody nebo studny v okolí provozovny.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

Mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová řekla ve čtvrtek Právu, že z podzemního potrubí uniklo 10 800 litrů dichlormetanu. "Firma nyní bude muset odčerpat podzemní vodu a s odborníky na sanace stanovit další postup. Areál společnosti je situován v protisměrném proudění podzemních vod, a proto nedošlo k ohrožení řeky Opavy,“ uvedla Awwadová.

„Pravděpodobnou příčinou kontaminace podzemní vody je únik dichlormetanu ze zkorodované části podzemního potrubí,“ dodala mluvčí. Inspekce podle ní považuje znečištění podzemních vod za havárii ve smyslu vodního zákona a bude pokračovat v šetření. „Zatím se neví, zda bude s firmou zahájeno správní řízení nebo nikoliv,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám