Hlavní obsah

Za ukopání známého bude třináct let ve vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Třináct let ve vězení za vraždu stráví 26letý bezdomovec Ladislav Kišš z Pardubic. V polovině loňského listopadu v opilosti ukopal v Pardubicích svého známého. Ve čtvrtek o Kiššově potrestání rozhodl, dosud nepravomocně, senát Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ladislav Kišš v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

K potyčce mezi oběma muži došlo zřejmě po hádce kvůli Kiššově přítelkyni. Předcházela jí celodenní konzumace alkoholu. Obžalovaný ale důvod rvačky přesněji popsat nedokázal, protože si ho prý nepamatuje.

Sám do policejního protokolu po zatčení přiznal, že byl opilý. Řekl také, že svého soupeře srazil na zem a pak jej několikrát těžkou okovanou botou kopl do hlavy. U soudu se ke svému skutku vyjádřit odmítl, pouze řekl, že lituje toho, co se stalo, a že nikoho zabít nechtěl.

"S Pavlem jsme se nikdy před tím neprali, a to jsme se znali asi deset let,“ uvedl Kišš, který měl v minulosti už šestkrát co do činění se soudy.

Závislý alkoholik a narkoman

Mrtvé tělo napadeného muže našel ráno strážný z nedalekého podniku. „Volal jsem záchranku, ale rovnou jsem jim řekl, že asi nemusí moc spěchat. Bylo vidět, že ten člověk je po smrti. Měl otevřené oči a kolem byla spousta krve,“ vypověděl před soudem.

Kišše znalci ohodnotili jako závislého alkoholika a narkomana s mírou inteligence na hranici slaboduchosti.

„Preferuje styl života bezdomovce a dny tráví pitím alkoholu. Jeho čin nebyl plánovaný, určitě tam jsou stopy afektu a přispěla k tomu konfliktní situace. Jeho šance na nápravu je problematická, trpí řadou osobnostních komplikací," sdělila psycholožka Jitka Skramuská. Znalci se ale shodli, Kišš je za svůj čin trestně odpovědný.

Obhájce Miroslav Hofmann řekl, že přímý úmysl zabít se Kiššovi prokázat nepodařilo a navrhl, aby mu soud uložil trest v dolní polovině sazby. „Pobyt ve vězení, spojený s protialkoholní a protidrogovou léčbou, by obžalovanému mohl pomoci ke změně způsobu života," řekl advokát.

Předseda senátu Jiří Vacek však těžko hledal polehčující okolnosti. „Snad jen to, že obžalovaný přímo zabíjet nechtěl. Naproti tomu si musel být vědom, že kopáním okovanou botou do hlavy pravděpodobně způsobí smrtelné zranění,“ řekl v odůvodnění rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám