Hlavní obsah

Jiří Pomeje podle policie zpronevěřil státní peníze

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Herci a producentovi Jiřímu Pomejemu (44) hrozí kvůli financování filmu Andělská tvář další soud. Zatímco před půldruhým rokem byl obžalován z podvodu, protože podepsal nekryté směnky na 25 miliónů korun, tentokrát jej státní zástupce viní hned ve třech různých skutcích z roku 2002 z trestného činu poškozování věřitele.

Článek

První z nich se týká bezúročné půjčky ve výši osmi miliónů korun, kterou Pomeje dostal na výrobu Andělské tváře od Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. Peníze měl pak do osmnácti měsíců od premiéry filmu fondu vrátit, nebo na něj převést autorská práva na Andělskou tvář.

To ale až dosud neudělal, i když deníku Blesk sdělil, že už příští týden chce zahájit jednání na ministerstvu kultury a film předat.

Převedl majetek na Kuklovou

V dalších dvou skutcích se měl Pomeje dopustit poškozování věřitele podle žalobce tím, že v rámci rozvodového řízení se svou tehdejší manželkou, herečkou Michaelou Kuklovou, snížil společný majetek, který prý převedl včetně družstevního bytu právě na Kuklovou. Chtěl tak údajně docílit toho, aby mu věřitelé nemohli nic sebrat.

„Podle obvinění v jednom případě poškodil 12 věřitelů o celkovou částku 151 tisíc korun, ve druhém, týkajícím se převodu bytu v Praze 1 rovněž na Kuklovou, nedostalo 13 poškozených věřitelů částku 4,3 miliónu korun,“ řekl včera Právu šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha.

Zatímco v listopadu 2007 se Pomeje nakonec dočkal od pražského městského soudu zproštění obžaloby z podvodu, přičemž mu hrozilo až osmileté vězení, to, jak dopadne tentokrát, zatím není jasné. Také nyní mu hrozí až osmileté vězení.

Státní zastupitelství v Praze 2 už na něj sice podalo loni 30. září žalobu, ovšem obvodní soud ji letos v lednu vrátil k došetření. Žalobci se to nelíbilo a stěžoval si u městského soudu. Ten ale v úterý podle informací Práva v neveřejném jednání dal za pravdu obvodnímu soudu a stížnost státního zástupce zamítl. Případ je tedy znovu ve stadiu vyšetřování, kdy je Pomeje i nadále obviněn, ale ještě před podáním žaloby, upřesnil ve čtvrtek Bláha.

Žalobce podle něj musí dle nařízení soudu sehnat znalce z oboru filmového průmyslu - produkce a oceňování práv na dílo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám