Hlavní obsah

Čunek vypovídal u soudu v kauze ovlivňování Urbanové

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Předseda lidovců Jiří Čunek v pátek u Okresního soudu v Přerově vypovídal jako svědek v případu údajného ovlivňování Marcely Urbanové, korunní svědkyně v již zastavené korupční kauze spjaté s jeho jménem. V kauze čelí obžalobě zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Jiří Čunek na chodbě přerovského soudu.

Článek

„O případu vím pouze z veřejných zdrojů,“ uvedl před soudem Čunek. Podle svých slov se s Vaškůjem setkal pouze jednou, začátkem loňského roku ve své senátorské kanceláři. Avšak neřekl, co bylo předmětem schůzky s odkazem na svůj senátorský mandát.

Druhého obžalovaného Šmiřáka zná z 80. let, kdy spolu pracovali ve stejném podniku, pracovně se mohli potkat i na vsetínské radnici. Ani s jedním z obou mužů se prý jinak nestýkal. „Je to aktivita, která mě výrazně poškodila,“ poznamenal Čunek.

Odmítl, že by podepsal omluvný dopis Urbanové, který byl napsán na papíře s hlavičkou ministerstva pro místní rozvoj, které Čunek tehdy vedl. „Takový dopis bych nikdy nepodepsal,“ prohlásil.

V soudní síni rovněž vystoupila soudní znalkyně Jiřina Straková, která se ale vyjádřila nejednoznačně k tomu, zda je podpis na dopisu vykazující shodné znaky s podpisovým vzorem  Čunka psán ručně. Na žádost soudu se Čunek na stejný papír několikrát podepsal pro účely dalšího znaleckého zkoumání. Na další otázky soudce, zda zná některá jména figurující v případu odpovídal Čunek mlhavě. Nevzpomínal si ani na to, že by ze svého mobilu volal některým lidem spojeným s kauzou, jak vyplývalo z výpisu telekomunikačního provozu.

Předseda senátu Jiří Barbořík hlavní líčení odročil na neurčito. Urbanová na policii vypověděla, že viděla, jak Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal jako úplatek půl miliónu korun od realitní společnosti H Real.

Za změnu výpovědi prý nabízeli luxusní dovolenou

Podle obžaloby se ji Vaškůj a Šmiřák pokusili předloni na konci února přesvědčit, aby svou výpověď změnila. Za to jí údajně nabízeli různé výhody včetně luxusní dovolené. Šéf lidovců loni v květnu v Přerově svědeckou výpověď odepřel s odkazem na svůj senátorský mandát. Soudce mu tehdy uložil dvacetitisícovou pokutu, kterou ale po skončení jednání zrušil. Neuvědomil si prý, že má imunitu. Proti odebrání pokuty se však ohradil státní zástupce a krajský soud mu vyhověl.

Také Čunek podal stížnost proti pokutě, tu však krajský soud zamítl s tím, že odmítl vypovídat bez důvodu. Kvůli průtahům se přerovský soud vrátil k případu až po téměř osmiměsíční pauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám