Hlavní obsah

VIDEO: Vrchní soud potvrdil vysoké tresty v kauze Kuřim

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOUMOUC
Aktualizováno

Vysoké tresty pro pětici z šestice obžalovaných v tzv. kuřimské kauze brutálního týrání a mučení devítiletého Ondřeje a jeho o dva roky staršího bratra Jakuba jejich nejbližšími potvrdil v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci.

Článek

Matku dětí Kláru Mauerovou (31) poslal za mříže na devět let, jejich tetu Kateřinu Mauerovou (35) na deset let. Hana Bašová (28) a Jan Škrla (26) půjdou do vězení na sedm let a Jan Turek (32) na pět let. Stejné tresty jim loni v říjnu vyměřil Krajský soud (KS) v Brně.

Verdikt VS si vyslechli jen Klára a Kateřina Mauerovy a Turek. Všichni s kamennou tváří, nezúčastněně a bez komentáře. Bašová a Škrla se jednání VS vůbec nezúčastnili. Sestry Mauerovy vinu přiznaly, přičemž u VS se domáhaly mírnějších trestů.

Klára dokonce pod spodní hranicí trestní sazby. Bašová žádala podmíněný trest s tím, že její jednání lze nanejvýš kvalifikovat jako omezování osobní svobody. Škrla a Turek požadovali zrušení rozsudku KS a zproštění obžaloby. VS však jejich argumenty neakceptoval.

„Krajský soud provedl všechny potřebné důkazy a správně je i vyhodnotil,“ řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu olomouckého VS Milan Kaderka s tím, že obhajoba ostatních obžalovaných především „brojila“ proti věrohodnosti výpovědi Kláry Mauerové a obou chlapců, které je usvědčují.

Soudce litoval, že nemohl tresty přitvrdit

„Jejich výpovědi se vesměs shodují a jsou v souladu rovněž s tím, co vypověděli i další svědci. Důvod, byť jen jediný, proč zejména chlapcům nevěřit, si ani nedokážeme představit. Neměli proč, si cokoliv vymýšlet. Účast Bašové, Škrly a Turka na týrání je tedy nepochybná,“ vysvětlil Kaderka. Tresty pak označil za přiměřené. Jen u Kateřiny Mauerové měl být podle něj vyšší.

:. Kateřina Mauerová v doprovodu policejní eskortyfoto: Právo/pem

„Kvůli absenci odvolání státního zástupce jsme však nemohli přitvrdit. Přímý podíl na týrání dětí byl u ní sice nižší než u Kláry, ale na druhé straně jednání Kláry organizovala a řídila,“ uvedl Kaderka a dodal, že v úvahu u obou je třeba vzít i to, že následek na duševním zdraví chlapců bude podle znalců dlouhodobý a pravděpodobně i celoživotní.

Pachatelka byla i obětí

Ke Kláře Mauerové pak ještě soudce dodal, že sice byla manipulována, ale metody, které jako matka používala k tzv. převýchově svých synů, byly dlouhodobé a mimořádně brutální.

Obhájce Kláry Mauerové Daniel Ševčík právě tento závěr VS kvitoval. „S odvoláním jsme sice neuspěli a tak nemohu být spokojen. Je však důležité, že soud uznal, že má klientka byla pachatelem, ale zároveň i obětí a že byla přesvědčena, že koná dobro. Je to zásadní k případnému opětovnému navázání kontaktu s jejími dětmi do budoucna,“ řekl Právu Ševčík.

Případ Škrlové bude projednán samostatně

Případ Barbory Škrlové (34), která tvrdí, že je sama obětí týrání a v kauze vystupovala mj. jako tajemná Anička, bude VS kvůli nemoci jejího advokáta projednávat samostatně. Škrlovou KS odsoudil k pětiletému žaláři. Názory na její roli v případu se různí.

Například advokát Ševčík ji označil za hlavní osobu. „Podle mého ze všech obžalovaných hraje nejzásadnější roli. O tom, zda je ještě někdo nad ní, lze jen spekulovat,“ řekl Právu již dříve Ševčík. Obhájce Turka Jiří Staněk zase tvrdí, že Škrlová je „neprávem“ pokládána za jakési „tajemné fluidum“. „Nemyslím, že v případu je tak důležitá,“ konstatoval minulý týden u VS Staněk.

Sekta chtěla chlapce zlomit

Chlapci byli podle obžaloby týráni od léta 2006 do května 2007 na různých místech v Kuřimi, Brně a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní je surově bili, zraňovali, mučili, ponižovali, omezovali v pohybu, drželi uzamčené v místnostech a klecích, často svázané bez možnosti základní hygieny a sociálního kontaktu s okolím.

Cílem bylo vytvořit z chlapců lidi se zlomenou vůlí, necitlivé k bolesti a násilí, kteří by se podřídili jakýmkoliv příkazům autority. Podle některých informací si obžalovaní vytvořili náboženskou sektu vedenou otcem Barbory Škrlové Josefem. Mělo jít o skupinu odštěpenou od Hnutí Grálu.

Nakolik však kauza souvisí se sektářstvím, KS neobjasnil. Odpověď na to měl dát hlavně Josef Škrla, který se ale na týrání přímo nepodílel. Policie jej však nevypátrala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám