Hlavní obsah

Odvolací soud vynese verdikt v kauze Kuřim v pondělí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud začal ve středu projednávat odvolání v kuřimské kauze týraných bratrů Ondřeje a Jakuba. Případ Barbory Škrlové alias Aničky bude soud projednávat v samostatném líčení, protože její advokát onemocněl. Předseda odvolacího senátu odpoledne jednání odročil na pondělí. Ten den chce také rozhodnout.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Kateřina Mauerová (v popředí) a její sestra Klára (vzadu) přicházejí k olomouckému soudu.

Článek

V kauze bylo odsouzeno celkem šest lidí včetně nejbližších příbuzných hochů jejich matky Kláry Mauerové (31) a tety Kateřiny Mauerové (37). Všichni se proti verdiktu Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 24. října odvolali.

Klára Mauerová vyfasovala u KS devět let a Kateřina Mauerová deset let za mřížemi. Hana Bašová (28) a Jan Škrla (26) dostali sedm let vězení, Jan Turek (32) a Barbora Škrlová (34), která tvrdí, že je sama další obětí týrání, pět let. Rozsudek však olomoucký VS vynese až v pondělí odpoledne, na kdy spletitý, neobvyklý případ odročil.

Před olomouckým VS stanuly jen sestry Mauerovy a Turek. Bašová a Škrla soud požádali, aby se jednání konalo za jejich nepřítomnosti.

Rozsudek v kauze Kuřim: devět let pro matku, deset pro tetu. Zdroj: Prima TV.

Odvolání Škrlové bude samostatně

Případ Škrlové, která se vydávala za děvče Aničku a chlapce Adama se bude projednávat později samostatně. VS o tom rozhodl na základě žádosti Škrlové. „Její obhájce se z jednání omluvil kvůli nemoci a ona se odmítla nechat zastupovat jiným advokátem,“ vysvětlil předseda senátu VS Milan Kaderka.

Chlapci byli podle obžaloby týráni od léta 2006 do května 2007 na různých místech v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam děti zavírali mj. do psích klecí, kde mohli ležet pouze skrčeni v kleče s ohnutými lokty opřenými o zem. Jídlo jim nosili do klecí a chlapci v nich museli vykonávat i potřebu do mís. Rovněž je surově bili, zraňovali, mučili, ponižovali, omezovali v pohybu, drželi uzamčené v místnostech a jiných klecích, často svázané, bez možnosti základní hygieny a sociálního kontaktu s okolím. Řezali je také po zádech, pálili v tříslech a jiných částech těla, nadávali jim a ponižovali je.

Cílem bylo vytvořit z chlapců lidi se zlomenou vůlí, necitlivé k bolesti a násilí, kteří by se podřídili jakýmkoliv příkazům autority. Podle některých informací si obžalovaní vytvořili náboženskou sektu vedenou otcem Barbory Škrlové Josefem. Mělo jít o skupinu odštěpenou od Hnutí Grálu.

Nakolik však kauza souvisí se sektářstvím KS neobjasnil. Odpověď na to měl dát hlavně Josef Škrla, který se ale na týrání přímo nepodílel. Policii jej ale nevypátrala.

Klára a Kateřina Mauerovy, které na rozdíl od ostatních obžalovaných vinu přiznaly, se u VS domáhali mírnějších trestů, Klára dokonce pod spodní hranicí trestní sazby. K VS dorazily v doprovodu justiční stráže přímo z vazební věznice, zatímco Turek, který si stále ještě „užívá“ svobody přišel sám.

Sestry požadují nižší tresty

Klára Mauerová se u VS chovala podobně jako v Brně. Odpustila si sice hysterii, ale většinu jednání strávila v slzách s hlavou v dlaních V obhajobě, přednesené jejím advokátem, se hájila se mj. tím, že se trestné činnosti dopustila pod vlivem jiných osob. Byla prý „loutkou v rukou jiných“.

„Po soudu nic nežádám. Chtěla bych ale vrátit čas a být silnějším člověkem, který by hrůze, co se stala, dokázal zabránit. Horší než trest, je pro mě to, že musím žít s tím, co se stalo. Nemohu to pochopit. Vím jen, že jsem nechtěla ublížit. Snažím se dát dohromady, ale už nikdy nebudu jako dříve. Výčitek se do smrti nezbavím.Bojím se výkonu trestu, ale ještě více návratu do společnosti. Jak se mám převychovat, nevím,“ vysoukala ze sebe v slzách u VS matka týraných hochů.

Její advokát Daniel Ševčík požadoval po VS trest dokonce pod spodní hranici trestní sazby. „Její role byla dramaticky jiná, než ostatních aktérů. Je prokázané, že byla manipulovaná svým nejbližším okolím. Představoval bych si trest v rozmezí pěti a půl roku až osmi let,“ řekl Právu Ševčík s tím, že osobou, která jeho klientku ovlivňovala a která policií ani soudem nebyla odhalena, je Barbora Škrlová.

„Podle mého názoru ze všech obžalovaných má v případu nejzásadnější roli. O tom, zda je ještě někdo nad ní, lze ale jen spekulovat,“ zdůraznil Ševčík. Kateřina Mauerová naopak Škrlovou u stejně jako v předchozím procesu hájila. Tvrdila, že je obětí. Ve středu působila kajícně, zatímco u jednání před krajským soudem suverénně, velitelsky.

Kateřina Mauerová: Barbora za nic nemůže

Na dotazy předsedy senátu však odmítla vypovídat. Využila jen právo na závěrečnou řeč. „Vím, že jsem vina. Nechci se na nic vymlouvat. Plnila jsem ale jen instrukce, které jsem dostávala. Příčinou všeho z mé strany byla snaha vychovávat. Je mi všeho líto. Nejsem schopna srovnat se s tím, co jsem udělala a asi nikdy ani nebudu. Musím však říct, že Barbora se ničeho nedopustila. To jen má sestra. Byla jsem s oběma v každodenním kontaktu a tak to vím,“ uvedla u VS Kateřina Mauerová.

Bašová žádala prostřednictvím svého obhájce podmíněný trest s tím, že její jednání lze nanejvýš kvalifikovat jako omezování osobní svobody. Škrla a Turek se domáhali zrušení rozsudku KS a zproštění obžaloby.

Turek jednání VS sledoval v naprostém klidu, bez hnutí brvou, přičemž promluvil jen jednou. „Krajský soud nebral zřetel na spoustu závažných věcí a naopak akceptoval lži. To je vše, na co tady chci upozornit,“ řekl jen u VS Turek. „Za třicet let praxe v justici jsem se nikdy nesetkal s tak rozsáhlou mediální masáží všech aktérů kauzy, jak tomu bylo v tomto případě. Soud by za dané situace musel být složen z robotů, aby vliv médií neměl na jeho rozhodnutí dopad. Důsledkem bylo, že důkazy hodnotil v rozporu s principy logiky a to vedlo k odsouzení mého klienta. Krajský soud si prostě pod tlakem netroufnul neodsoudit,“ konstatoval Turkův advokát.

Státní zástupkyně naopak rozsudek krajského soudu označila za zákonný, důsledný a správný. „Krajský soud trestnou činnost zdokumentoval, byť se to nepodařilo zcela, například ohledně motivu a žádný důkaz nevyhodnotil tendenčně. Odvolání jsou nedůvodná,“ uvedla státní zástupkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám