Hlavní obsah

VIDEO: Za utýrání nevlastní dcery dostal výjimečný trest 18 let

Právo, rup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM
Aktualizováno

K výjimečnému trestu 18 let vězení ve středu odsoudil za vraždu dvouleté dívky devětadvacetiletého Petera Olšavského z Košic. Slovák byl původně obžalován z ublížení na zdraví a z týrání svěřené osoby, ale soudce Ivo Elischer během jednání případ posoudil jako vraždu. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu na odvolání.

Článek

Podle rozsudku muž dceru své družky v Černčicích na Lounsku loni v červenci bil nejméně dva týdny. Předseda senátu při vynášení rozsudku uvedl, že tělo dívky bylo poseto modřinami a fotografie jejího těla označil za velmi otřesné. Dívku Olšavský údajně i několikrát pokousal.

Soudce uvedl, že v den vraždy dívku, která vážila 12 kilogramů, kopal nebo pěstí prudce mlátil do hrudi a břicha. Dívce údery poškodily plíce, ledviny a slezinu. Nakonec jí způsobil pohmoždění mozku, na které dívka zemřela. Sousedé vypověděli, že viděli odsouzeného jak dívku bije do zad a obličeje.

„Důkazy svědčí o tom, že Olšavský jednal s úmyslem dívku zabít,“ konstatoval soudce. Podle něho si počkal na okamžik, až matka odejde z domu na nákup, a pak dívku napadl. Dodal, že si byl vědom toho, že dívku může zabít, a cíleně ji prudce bil do míst, kde jsou životně důležité orgány.

Odsouzený se hájil tím, že je z křesťanské rodiny

Olšavský, který svou vinu popírá, přišel 4. července kolem sedmnácté hodiny s tělem umírajícího dítěte k sousedům. Tam začal bezvládnou holčičku křísit, Andrea však záhy zemřela kvůli otoku mozku. „Tomu, že zemřela jsem nezabránil, ale nekopal jsem ji. Možná, že jsem s ní moc zatřásl, protože nebyla při vědomí. Nikdy bych se nechoval k dítěti násilně, jsem z křesťanské rodiny,“ hájil se odsouzený.

Jeho bývalá slovenská manželka však uvedla, že bil ji i její dceru, která z toho měla psychické problémy. Z bytu musela Olšavského nakonec vykázat policie. Stejně agresivně se choval i po přestěhování do Černčic, kde matku zemřelé dívky podle jejích slov mlátil, kopal do břicha a bil pěstmi.

Na dotaz soudce odsouzený přiznal, že šňupal pervitin, jeden gram měl na pět dávek. V posledních dnech před smrtí dítěte si koupil dvě dávky.

Kromě rozsudku vězení byl také vyhoštěn

Olšavskému soud uložil výjimečný mimo jiné proto, že je podle znalců agresivní a hrozí u něho recidiva. Také ho na neurčito vyhostil z České republiky.

Státní zástupce Vladimír Jan po vynesení rozsudku novinářům řekl, že lhůtu na rozmyšlenou si ponechal především proto, aby posoudil změnu kvalifikace celého případu. Dodal, že trest, který soudce Olšavskému uložil, je vyšší, než navrhoval, proti němu se prý odvolávat nebude.

Otec dívky vysoký trest pro Olšavského přivítal. Míní, že by si zasloužil i trest vyšší, protože toho, co malé dívce udělal, vůbec nelituje.

Reklama

Výběr článků

Načítám