Hlavní obsah

V Brně padaly stromy, jak vinou sněhu, tak při špatném kácení

Právo, tr, šeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Dopolední tzv. havarijní kácení narušeného javoru platanovitého, nazývaného též javor mléč, se vymklo odborníkům z Veřejné zeleně města Brna kontrole. Namísto do parku Lužánky se zřítil do frekventované vozovky ulice Drobného a strhl trolejové vedení. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Zřejmě vinou sněžení se také zřítil strom na budovu deiagnostického ústavu na ulici Hlinky.

Foto: Jan Trojan, Právo

Zřícený strom v Brně.

Článek

Javor v parku Lužánky se silně nahýbal na jednu stranu a správa zeleně rozhodla o jeho pokácení.

„Kmen byl totiž na straně k vozovce silně narušený, popraskaný a zesláblý. Strom jsme jistili mohutným lanem, ale po naříznutí se celý kmen sesmekl, odrazil se ještě od sousedního stromu a spadl na druhou stranu,“ řekl Novinkám Josef Kasala, jenž strom porážel. Na snímku hasiči likvidují zbytky stromu na vozovce.

Strom spadl i na budovu školy

Další strom se zřejmě vinou hustého sněžení zřítil na pavilon s učebnami v areálu diagnostického ústavu na ulici Hlinky. Jeho větve zasáhly až do chodby školy. Žádné dítě tam naštěstí nebylo. Kvůli likvidaci dvacetimetrového kmene musel být vedlejší strom pokácen.

:. Hasiči odstraňují strom spadlý na školní budovu dětského diagnostického ústavu na Hlinkách v Brně.foto: Právo/Jiří Šebela

„Zasažena byla chodba k dívčím ložnicím, naštěstí se nikomu nic nestalo. Žáci mají nyní zákaz se v zasaženém objektu pohybovat“, sdělil Právu ředitel školy, Josef Bőhm.

Hasičům byla událost hlášena ve středu ráno. Odstraňovat ho začali po osmé hodině. Velitel zásahu přikázal strom postupně odřezávat a na lanech spouštět do zahrady. Ředitel školy dále uvedl, že škoda nebude nijak dramatická, pokud nebude poškozena střecha. 

V lednu se vzrostlý strom zřítil do lidí ve Zlíně. Při neštěstí bylo několik lidí na zastávce hromadné dopravy zraněno, dva dvanáctiletí chlapci zemřeli. 

Na zastávku ve Zlíně se zřítil strom. Zdroj Prima TV

Reklama

Výběr článků

Načítám