Hlavní obsah

Tabákový podnikatel zákon neporušil, rozhodl soud

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Až dvanáct let ve vězení hrozilo Robertu Kafkovi (45) z Kutnohorska, který před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelil obžalobě z rozsáhlých daňových úniků ve výši zhruba 40 miliónů korun. V úterý jej ale soud zprostil viny.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Robert Kafka na archivním snímku.

Článek

Obžaloba Kafkovi kladla za vinu, že v letech 2005 až 2006 při obchodování s tabákem neplatil spotřební daň a DPH. Kafka to odmítal a hájil se tím, že obchodoval se surovým, nezpracovaným tabákem, z něhož se daň neplatí.

Celníci působili zaujatě

Předseda senátu Luboš Sovák mu dal zapravdu. V odůvodnění rozsudku také připomněl, že z důkazů vyplynula jistá netransparentnost postupu celníků, kteří v Kafkově firmě vykonávali prohlídku.

„Jedna skupina byla odvolána, protože se jí to zdálo nezákonné, tak tam byla poslána jiná. Její velitel to nějak úředně zdůvodnil, a když mu obžalovaný něco namítl, vytáhl jiné zdůvodnění. Celé to působí dojmem zaujatosti, jakoby se to mělo provést za každou cenu,“ poznamenal Sovák.

Soudci však u Kafky hlavně neshledali úmysl vyhýbat se daňové povinnosti, protože u soudu prokázal, že opakovaně vyvolával jednání s příslušnými úřady.

Státní zástupkyně se odvolala

„Jsem z rozsudkem spokojený. Věřil jsem, že to tak dopadne, ale uvědomoval jsem si, že jde o mimořádně složitou věc, na kterou jsou různé právní názory,“ řekl Kafkův obhájce Jiří Slezák.

Věcí se ale bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze, protože státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová podala odvolání. „Tabák je pro někoho výrobek a pro jiného surovina. Podle našeho názoru se za nezpracovaný tabák dá označit leda rostlina tabáku. Jakmile na ní sáhne lidská ruka a určitým způsobem ji zpracuje, jde o tabák zpracovaný,“ míní Zvelebilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám