Hlavní obsah

Recidivista dostal za pokus vraždit výjimečných 22 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Na 22 let do vězení poslal v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové Petra Markušice (43) za to, že pobodal pětapadesátiletého muže. Soudci čin obžalovaného ohodnotili jako pokus vraždy a vzhledem k tomu, že Markušic v minulosti už jednu vraždu spáchal, hleděli na něho jako na zvlášť nebezpečného recidivistu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Markušic v soudní síni hradeckého krajského soudu.

Článek

Trest si odsedí v nejtěžší věznici se zvýšenou ostrahou a čas se mu nebude započítávat pro účely podmíněného propuštění. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Napadený muž se loni v srpnu v Moravské Třebové zastal skupiny mladíků, kterou opilý Markušic ohrožoval nožem a obuškem. Agrese obžalovaného se pak podle znění rozsudku obrátila proti muži, jehož bodl do břicha a způsobil mu tím vážné zranění. Bez rychlé a vysoce odborné pomoci lékařů svitavské nemocnice by zraněný muž zřejmě nepřežil.

Napadený prý zaútočil první, tvrdil Markušic

Markušic nezapíral, ale tvrdil, že mu napadený muž hrozil nožem jako první. Řekl také, že si celou událost nedokáže vysvětlit, protože prý mladíky nijak neohrožoval. Soudci mu ale neuvěřili a přiklonili se ke znění obžaloby.

Jak v odůvodnění rozsudku prohlásil předseda trestního senátu Luboš Sovák, událost se seběhla tak, jak ji popsali svědkové a poškozený muž. Připomněl, že znalci ohodnotili šanci na resocializaci obžalovaného jako velmi malou.

Markušic má za sebou za minulou vraždu desetiletý trest. V lednu roku1998 ve Svitavách zastřelil perkusním revolverem svého kamaráda, čtyřiačtyřicetiletého Milana Smolíka. Na svobodě si pobyl necelých osm měsíců, které strávil v moravskotřebovském klášteře Františkánů, kde se ho po propuštění z vězení ujali a dali mu práci na opravách fresek.

Reklama

Výběr článků

Načítám