Hlavní obsah

Soud nepotrestal matku, které se zabilo dítě pádem z okna

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Tragický případ smrti jedenapůlroční holčičky Viktorky, která se minulé léto zabila nešťastným pádem z pátého patra panelového domu v Havířově na Karvinsku, řešil ve čtvrtek okresní soud. Soudkyně sice uznala 21letou matku Šárku Košťálovou vinnou z toho, že má kvůli své nepozornosti podíl na smrti dítěte, ale upustila od jejího potrestání.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Matka dítěte Šárka Košťálová (vpravo) se svou obhájkyní během čtení rozsudku.

Článek

K události došlo loni na konci června, kdy si malá Viktorka se svým čtyřletým bratrem přisunuli stoličku a dětský jídelní stůl k oknu, holčička vylezla na parapet a z okna vypadla. Po převozu do nemocnice zemřela.

Soudkyně se během líčení obsáhle zabývala chováním matky a jejím přístupem k dětem. Nakonec vynesla rozsudek. "Obžalována je vinna, že nezajistila řádný dohled, tím, že děti ponechala bez dozoru, když volala s matkou a umývala nádobí. Ale soud od potrestání obžalované upouští. Jednalo se o trestný čin nedbalostní, ne úmyslný,“ uvedla soudkyně Lubomíra Binová. Podle ní se matka o své děti vždy řádně starala a tragická událost byla shodou nešťastných náhod.

Nejhorší trest si odpykává sama na sobě

Děti totiž nechala hrát v obývacím pokoji a odešla mýt nádobí do kuchyně. Během toho jí zavolala matka. Děti se mezitím nepozorovaně přesunuly do dětského pokoje, kde si přisunuly židličku a stoleček k otevřenému oknu.

"Byla to shoda nešťastných náhod. Soud také rozhoduje podle svého přesvědčení a svědomí. Je těžké trestat někoho, kdo si jako matka již odpykává nejhorší trest sám na sobě,“ podotkla soudkyně.

Šárka Košťálová podle výpovědi všech svědků vždy pečovala o své děti výborně, byla skvělou mámou, nikdy neměla žádné problémy. "Obžalovaná bude za devět minut nepozornosti při telefonátu s matkou vlastně poznamenána do konce života,“ doplnila soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám