Hlavní obsah

Mezi narkomany v Lednici se šíří žloutenka typu A

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEDNICE

Lednicí na Břeclavsku se jako lavina šíří žloutenka typu A. V krátkém sledu za sebou mají hygienici čtyři zjištěné případy, které spojuje vřelý vztah pacientů k drogám. Po dvou nemocných z první poloviny ledna následné šetření odhalilo nemoc u dalších dvou lidí.

Foto: ČTK

Nemocní ledničtí narkomani mohou být pro okolí nebezpeční. Ilustrační foto.

Článek

Všichni čtyři mají spoustu společného. Jsou zhruba stejně staří a mají zkušenosti s drogami. Často se stýkají. „Jeden má za sebou dokonce dvojí léčení pro závislost na pervitinu, další z těch nemocných je soudně trestaný a před časem při nástupu do vězení přiznal závislost na pervitinu,“ řekla Právu vedoucí odboru epidemiologie Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.

Již po prvních dvou odhalených případech nemoci se hygienici pustili do prověřování lidí z okolí nemocných. Tak na sklonku minulého týdne zjistili další dva nemocné.      

„Tahle partička u nás normálně chodí po hospodách. Všichni v Lednici vědí, co jsou zač, že mají žloutenku je už veřejným tajemstvím. Máme strach, že to rozšíří, nechtěl bych třeba v hospodě dostat pivo do půllitru po nich,“ řekl Právu muž z Lednice. Na případ jej upozornila dcera, která povedený čtyřlístek narkomanů zná.

Hygienici nesouhlasí s tvrzením, že by záležitost neřešili. Dva následně odhalené případy jsou právě výsledkem jejich prověrek lidí z okolí prvních nemocných.

Špatné hygienické návyky

„Není to jenom nemoc narkomanů, ale postihuje především lidi se špatnými hygienickými návyky. V tomto případě je ale pravděpodobné, že si žloutenku předali mezi sebou, třeba při společném kouření marihuany. Otázkou je ale, odkud dorazila mezi ně, když nám popřeli, že by jezdili někam pryč. To se právě snažíme zjistit,“ řekla Vaverková. 

Podle odborníků se žloutenka typu A začala šířit republikou vloni v létě. Řádí mezi lidmi sociálně slabými, drogově závislými a bezdomovci, tedy především mezi skupinou obyvatel s mizivými hygienickými návyky. Zatím v postupující vlně převládá typ A. Jenže tato skupina lidí je na nejlepší cestě, aby získala i žloutenku typu B nebo C,“ upozornila hygienička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám