Hlavní obsah

Zastal se mladíků, útočník mu vrazil nůž do břicha

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety se dostal do vězení za vraždu, v pondělí stanul před soudem znovu. Tentokrát za pokus o vraždu, kterého se podle obžaloby dopustil loni v srpnu. Čtyřiačtyřicetiletý Petr Markušic z Moravské Třebové na Svitavsku tehdy bodl do břicha Rostislava Ondru (53), který by bez okamžité operace pravděpodobně zemřel.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Markušic a jeho obhájkyně Kateřina Skoumalová v jednací síni.

Článek

Státní zástupkyně Lenka Faltusová popsala Markušicův skutek tak, že nejprve v Moravské Třebové v opilosti oslovil skupinu mladíků a údajně chtěl, aby pro něho něco podpálili, že prý jim dá benzín a peníze. Když odmítli, vyhrožoval jim obuškem a přitom tvrdil, že je nájemný vrah a že byl v Iráku. Pak vytasil vrhací nůž s oboustranným ostřím a přiložil jej na krk jednomu z mladíků.

Zabodl do muže nůž přímo z otočky

V té chvíli procházel okolo Ondra a ohroženého mladíka se zastal. Markušic se k němu otočil se slovy, aby se do něj nenavážel, a bodl jej do břicha. Pak mu přiložil nůž ke krku s otázkou, zda ho má podříznout.

Markušic sice připustil, že Ondru bodl, ale u soudu tvrdil, že první, kdo vytáhl nůž, byl právě Ondra. „Objevil se přede mnou, v ruce kudlu. Vyndal jsem svůj nůž, udělal jsem nějaký pohyb a asi jsem ho zranil. Ti kluci hned utekli. Obušek jsem sebou vůbec neměl a že bych na někom chtěl, aby něco zapálil? To je nesmysl,“ hájil se.

Život mu zachránili v nemocnici

Ondra naopak vypověděl, že ve chvíli, kdy se k Markušicovi přiblížil a vyzval jej, aby nechal mladíka na pokoji, ucítil ránu. „Dostal jsem strach a dal jsem se na útěk. Sáhl jsem si rukou na břicho a měl jsem ji celou od krve,“ uvedl.

Doběhl až ke svému známému a ten zavolal sanitku. Bodná rána v podbřišku mohla být smrtelná. Bez rychlého zásahu lékařů ve svitavské nemocnici hrozilo Ondrovi vykrvácení a prudký pobřišnicovým šok.

V listopadu 1999 dostal Markušic od hradeckých soudců desetiletý trest za to, že v lednu 1998 ve Svitavách zastřelil čtyřiačtyřicetiletého Milana Smolíka. Z vězení vyšel loni v lednu a nyní mu hrozí výjimečný trest, protože je souzen jako zvlášť nebezpečný recidivista. Soud by měl vynést verdikt ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám