Hlavní obsah

Rodiče šest let neviděli dceru, teď jim hrozí vězení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už je to více než šest let, kdy naposledy viděli manželé Zdeněk (54) a Gabriela (32) Cicholští svou nyní dvanáctiletou dceru Vendulku. Oba se navíc nyní již podruhé zpovídají u soudu v Praze 5 z jejího týrání. Kromě ztráty dcery jim tedy hrozí i vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Cicholský ukazuje fotografie své dcery

Článek

Vše začalo v listopadu 2002, kdy během jednoho dne přišla rodina o byt na Smíchově. Tehdy rozrušený Cicholský prohlásil, že snad skočí i s Vendulkou z Nuselského mostu.

Reakce přítomných sociálních pracovnic byla okamžitá. Dívku rodičům odebraly, soud ji pak umístil nejprve do Klokánku a následně do ústavní výchovy. Navíc v květnu 2003 zbavil matku s otcem bez jejich vědomí rodičovských práv.

Policie navíc oba rodiče v roce 2006 obvinila z dlouhodobého týrání Vendulky a Cicholského ještě z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, protože vyhrožoval personálu motolské nemocnice, když jej nechtěli za dcerou pustit.

Žije v náhradní rodině

„Viděli jsme ji naposledy, když bylo Vendulce šest let. Teď v únoru jí bude 13 a my vůbec nevíme, kde je. Náhodou jsme dokonce zjistili, že už se jmenuje jinak a žije zřejmě v náhradní rodině v Praze 4. My ji ale nechceme ztratit,“ řekl ve čtvrtek se slzami v očích novinářům před budovou Obvodního soudu pro Prahu 5 Cicholský.

S manželkou vychovává ještě pětiletého, nyní nemocného syna. Kvůli němu zůstala manželka ve čtvrtek doma.

I tohoto syna se prý ale sociální pracovnice z Prahy 5 snažily rodičům hned po narození odebrat, ale protože se dítě narodilo v jiné městské části a tamní úřednice měly na případ jiný pohled, mohl syn zůstat s rodiči.

Za Cicholské se postavilo také sdružení Občané za svá práva, které před čtvrtečním zahájením soudu řešícího možné týrání Vendulky uspořádalo provizorní tiskovou konferenci.

Stačila věta o sebevraždě

Místopředseda tohoto sdružení Aleš Moravec upozornil na několik nestandardních věcí v celé kauze. O dceru prý rodiče přišli jen proto, že je ze dne na den v roce 2002 vystěhovali a že otec tehdy pronesl onu větu s hrozbou sebevraždy. Nicméně přestože soud vydal předběžné opatření o odebrání Vendulky rodičům, nezakázal jim, aby se s dcerou stýkali.

Sociální pracovnice si to prý ale vyložily jinak. Poté, kdy na několik dní nechaly umístit Vendulku do motolské nemocnice, uvedly tamnímu personálu, že soud vydal zákaz styku rodičů s Vendulkou. Rozčilený otec se pak v Motole neúspěšně domáhal vstupu za svým dítětem a přitom tamním lékařům vyhrožoval.

„Považovali jsme ho za psychopatickou osobnost, která je schopna své výhrůžky splnit,“ řekla ve čtvrtek u soudu jedna z lékařek. Personál Cicholského nepustil k Vendulce i proto, že se obával o její zdraví kvůli jeho domnělým výhrůžkám sebevraždou i ublížením samotné Vendulce.

Žila v bytě s plísní

Ta byla podle rodičů už od dětství nemocná a retardovaná. Nicméně v době, kdy žila s rodiči v naprosto nevyhovujícím bytě na Smíchově, kde prý plíseň dosahovala až do výšky půldruhého metru, dívenka ve svých šesti letech zkolabovala, dokonce přestala chodit a mluvit.

Tehdy poprvé zazněla diagnóza cystické fibrózy, ale podle Cicholského byla na vině právě plíseň v bytě.

Nakonec se fibróza nepotvrdila a místo ní lékaři dívce diagnostikovali salmonelózu, avšak žádné pochybení nepřiznávají. Naopak ve čtvrtek u soudu poukazovali na to, že rodiče nedávali dívce dlouhodobě léky, navíc s ní nechodili na pravidelné kontroly do nemocnice ani k dětské lékařce.

Dokonce prý dívku uvazovali k posteli a nechodili s ní ven.

I kvůli tomu nyní oba čelí obžalobě z týrání svěřené osoby. Za své domnělé chování vůči Vendulce už loni Cicholský dostal od soudu v Praze 5 tříletý trest a jeho manželka podmínku. Městský soud ale případ vrátil zpět a kauzu tedy nyní znovu řeší soudci v Praze 5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám