Hlavní obsah

Památník obětem holocaustu v Teplicích poničili vandalové

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Neznámí vandalové poškodili v noci na čtvrtek památník obětem holoucaustu v Lipově ulici v Teplicích. Rozbili pamětní desku a na zadní stranu náhrobku nastříkali zatím nespecifikovaný znak.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Předseda teplické židovské obce Oldřich Látal u zhanobeného památníku.

Článek

Podle Oldřicha Látala, předsedy teplické židovské obce, která památník spravuje, se jedná o zavržení hodný čin. „Hmatatelná a finanční škoda není velká, o to větší je morální újma. Pro představitele a členy židovské obce je to velká rána,“ řekl Právu předseda.

Událost může mít podle něj souvislost s válkou v Gaze. „Může se jednat o reakci na situaci v Gaze, respektive na obranu státu Izrael vůči Hamásu a jeho přívržencům,“ poznamenal Látal, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Policie přijímá nyní ve věci opatření a zajišťuje dokumentaci oznámení,“ řekl Právu mluvčí teplické policie Václav Woska. Zatím je podle něj předběžné hodnotit, zda se jedná o trestný čin, nebo o přestupek.

Reklama

Výběr článků

Načítám