Hlavní obsah

VIDEO: Tresty 24 a 20 let za vraždu pětiletého Jana Rokose platí

Právo, Novinky, ČTK, pno, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Přezkoumáním rozsudku v případě vraždy pětiletého Jana Rokose Krajského soudu v Ústí nad Labem se v odvolacím řízení zabýval v úterý Vrchní soud v Praze. Antonie Stašková své odvolání stáhla a trest ve výši 24 let přijala. Vrchní soud následně potvrdil také dvacet let pro jejího partnera Pavla Grepla.

Článek

Grepl se bránil u soudu tím, že byl pod vlivem Staškové a byl ochoten pro ni udělat cokoli. V odvolání žádal snížení trestu s ohledem na svou dřívější bezúhonnost.

Byl sice v minulosti trestán, naposledy však před 12 lety a tresty mu tak byly vymazány. Podle soudkyně je třeba na něj pohlížet jako na bezúhonného. Státní zástupkyně pro něj naopak žádala vyšší trest kolem 22 let.

„Dvacet a čtyřiadvacet let za vraždu dítěte je samozřejmě málo, ale naše zákony přísnější tresty neumožňují,“ komentoval rozhodnutí soudu Roman Rokos. Odškodnění, o něž usiloval v rámci procesu, nebylo prý jeho prioritou. „Je to jediný způsob, jak se můžete coby poškozený k procesu připojit,“ vysvětlil otec zavražděného chlapce.

Soud částečně zrušil původní rozsudek pouze pokud jde o odškodnění pozůstalých. Otci přiznal úroky za platbu 240 tisícového odškodnění. Sestře malého Jana Soně přiznal 170 tisíc korun. Peníze mají zaplatit oba odsouzení.

Podle obžaloby byla motivem brutální vraždy touha pomstít se otci dítěte, kterému předtím soud chlapce svěřil do péče. Dvojice zabila svou oběť dvěma ranami nožem a dušením.

Obžaloba tvrdí, že Stašková a její přítel Grepl spáchali vraždu v prosinci roku 2007. Matka se syna nejprve pokusila zabít vpíchnutím vzduchu injekční stříkačkou do žil. Grepl ho při tom držel, aby se nebránil. Vpich ale dítě nezabil, a proto Stašková hocha odvedla stranou a dvakrát ho bodla nožem do hrudi.

Chlapec prý ještě několik desítek minut žil, údajně sténal a naříkal. Grepl ho pak zadusil. Dvojice oběť vložila do předem připraveného hrobu, odkud ji později několikrát vytáhla. Policisté nakonec mrtvolu dítěte našli téměř o tři týdny později při náhodné kontrole auta, ve kterém seděli i oba údajní pachatelé.

Rozdílné výpovědi odsouzených

Výpovědi osmatřicetileté Staškové a padesátiletého Grepla se u soudu rozcházely, nepomohla ani přímá konfrontace obou obžalovaných. Stašková přiznala, že chlapci vbodla do těla vzduch, nožem prý ale hocha pobodal Grepl. Grepl se doznal pouze k tomu, z čeho ho vinila obžaloba, a vinu se snažil částečně svalit na chlapcova otce. Kdyby se prý o syna řádně staral, nic by se nestalo.

Soud poslal vrahy Honzíka Rokose na 24 a 20 let do vězení. Zdroj: Stream.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám