Hlavní obsah

Trojice lupičů přepadávala podnikatele v jejich domech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Trojice lupičů, obžalovaných ze dvou loupežných přepadení zámožných podnikatelů, stanula v pondělí před trestním senátem ostravského krajského soudu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí k soudu jednoho ze tří obžalovaných, Jiřího Skupinu.

Článek

Kamarádi Jiří Skupina, Pavel Kanalík a Roman Švestka se vydávali za policisty. Své oběti svazovali do kozelce a jednoho z přepadených dokonce bili kladivem do kolena, aby jim prozradil kód k otevření trezoru. Celkem od přepadených mužů získali více než 800 tisíc korun.

„Oběti vytipoval jeden z pachatelů, který věděl, že mají doma větší množství peněz. V jednom případě šlo o člověka, který se zabýval směnou valut. O druhém obchodníkovi zase věděl, že často vyjíždí zahraničí a má u sobě peníze,“ řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Scénář přepadení byl vždy stejný - jeden obžalovaný hlídal v automobilu a další dva zazvonili u rodinného domku, prokázali se policejním odznakem a poté vevnitř svou oběť zpacifikovali a začali hledat peníze a cennosti. První přepadení se odehrálo předloni 14. listopadu, druhé pak 17. prosince.

Přepadení muži loupež nenahlásili

Hlavní líčení začalo výslechem Pavla Kanalíka, který měl oběti tipovat. Ve své výpovědi ale Kanalík popřel, že by o nějakém násilí předem věděl.

Jeho spolupachatelé mu podle jeho vlastních slov měli pomoci od dvou mužů vymoci peníze, které mu dlužili z nelegálního obchodu s cigaretami. „Slíbil jsem jim podíl. Nechtěl jsem ale žádné násilí,“ řekl Pavel Kanalík, který v obou případech čekal na své spolupachatele v autě.

Policisté trojici lupiči dopadli loni v březnu. Na případu je přitom kuriózní, že přepadení muži policii nic neohlásili.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechy poškozených, svědků a soudních znalců. Potom soudce projednávání pravděpodobně odročí za účelem pořízení dalších důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám