Hlavní obsah

Policie je na Silvestra a Nový rok v pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O silvestrovské noci je policie v pohotovosti. Nejen kvůli očekávaným opilcům za volanty, ale i z obav z divokých ohňostrojů na náměstích, ostrých střepů na chodnících a neméně ostrých hochů s plnými lahvemi v rukou. Policejní prezidium přitom v konkrétních opatřeních dalo volnou roku krajům.

Článek

Na silnicích budou kontroly obvyklé jako v jiné dny, v městech se pak soustředí na nejožehavější místa. V Praze to bude bezkonkurenčně opět Václavské náměstí. Bude na něm asi sto příslušníků pořádkové a dopravní policie.

„Oslavy by letos měly být v menším rozsahu, než v posledních letech. Na Václavském náměstí budeme spolupracovat i s městskou policií a bezpečnostní agenturou Orange group, která má zajišťovat pořadatelskou službu,“ řekla Právu Eva Miklíková z pražského policejního ředitelství.

Václavské náměstí bude pro osobní dopravu uzavřeno už od 10 hodin dopoledne. Opatření se týká celé horní části od sochy sv. Václava po křižovatku s ulicemi Vodičkova a Jindřišská. Ve Vodičkově se bude doprava odklánět na úrovni ulice Palackého, v Jindřišské do ulice Politických vězňů.

Městská hromadná doprava zde bude jezdit podle jízdního řádu až do půlnoci, kdy kvůli pyrotechnice na náměstí dopravní podnik provoz linek z bezpečnostních důvodů dočasně přeruší. Uzávěra horní části náměstí potrvá podle policie do 10 hodin následujícího dne.

Ohlídají i opilce před mrazem

„Policie chystá na Silvestra a Nový roky zvýšený dozor, policie se zaměří hlavně na výtržníky a opilce,“ uvedla mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová, protože, jak dodala, roste počet případů vandalství.

„Vzpomínám si na loňský případ, kdy pachatelé v euforii z příchodu Nového roku vhodili do řeky Teplé celou lázeňskou lavičku,“ řekla. „Dopravní policie bude namátkově kontrolovat řidiče, zejména požití alkoholu,“ dodala.

Policie se ale nepřipravují jen na případné persekuce. „Strážníci, kteří budou ve službě, budou věnovat zvýšenou pozornost i tomu, aby nikdo na ulici neumrzl pod vlivem alkoholu, aby nedošlo ke zbytečným zraněním, aby petardy nepoužívaly děti a podobně,“ řekla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Kejdová.

Mimořádné kontroly chystají policisté ve Zlíně. „Řidiči, kteří míní oslavovat příchod Nového roku, musí počítat s tím, že se potkají s kontrolami. Měli by být obezřetní a nesedat pod vlivem alkoholu za volant, aby neohrožovali sebe a své okolí,“ varovala Jitka Lysáčková ze zlínské policie.

Horší než Silvestr je Mikuláš

Jihomoravští policisté nechystají na oslavy příchodu Nového roku žádná speciální opatření. „Případné kontroly ponecháme na uvážení okresních ředitelství. Ani pořádková policie nemá žádný zvláštní rozkaz,“ řekla mluvčí jihomoravské policejní správy Soňa Svobodová.

V Brně, kde bývají oslavy tradičně nejhalasnější, se policisté zaměří více jen na známá místa, jako je náměstí Svobody. Brněnští strážníci posílí hlídky v centru. „Lidé jsou poslední den v roce rozvernější, je nevhodně používána pyrotechnika, problémy jsou i s prázdnými lahvemi, které často létají vzduchem a samozřejmě vznikají i konflikty z podnapilosti,“ vypočetl známá úskalí silvestrovské noci mluvčí strážníků Zdeněk Novák.

Policie přitom připouští, že Silvestr nebývá v celoročním pohledu tím nejrizikovějším dnem. „Nepoměrně horší situace je na Velikonoce nebo na Mikuláše, kdy se pánové utrhnou ze řetězu a vypijí, co jim kdo nalije,“ prozradil jeden z hlídkujících policistů v Jihlavě.

Hlídky na silnicích ale mají být nejen na silvestrovský večer. „I ve dnech následujících bude v kraji nejméně šest hlídek nepřetržitě kontrolovat situaci a namátkově měřit dechovou zkouškou alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám