Hlavní obsah

Vesecká prověří případ brutálně týraných dvojčat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká prověří případ brutálního týrání tříměsíčních dvojčat z Plzně. Jejich otec Ladislav Koky (25) tento týden odešel od Krajského soudu v Plzni s trestem 4,5 roku, ačkoliv holčičkám způsobil doživotní zdravotní následky včetně poškození mozku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renáta Vesecká

Článek

Vesecká je přitom jediná, která může verdikt zvrátit. Má totiž právo podat ve věci mimořádný opravný prostředek, dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten by mohl případně již pravomocný verdikt zrušit.

Ladislav Koky v soudní sínifoto: Právo/Svatava Hernandezová

Zároveň chce prověřit i postup státní zástupkyně Ivany Hostašové z Plzně, která se spokojila s takovým trestem a proti původnímu verdiktu okresního soudu se odvolala, aniž požadovala od krajského soudu přísnější kvalifikaci jeho jednání. Odvolací soud tak nemohl s výší trestu nic dělat.

„Na tu věc se každopádně podívám. Určitě si vyžádáme všechny materiály, rozsudky, abychom přezkoumali to, jestli tam důvody pro dovolání jsou či nejsou. Pokud shledáme, že došlo k nějakému porušení, tak určitě svého práva využiji,“ řekla Právu Vesecká.

Vesecká se chce v rámci svého přezkumu Kokyho případu zaměřit i na to, zda byly správně vyhodnoceny znalecké posudky, jež prakticky zajistily obžalovanému mírnější trest. Znalci totiž údajně konstatovali, že v době, kdy Koky děti týral, byl pod vlivem drog a zřejmě si neuvědomoval své jednání.

Brutalita tyranů roste

Vesecká připustila, že jako člověku se jí udělený trest zdál na první pohled neuvěřitelně nízký. Jako právník však věc zatím nechtěla bez znalosti spisu hodnotit.

Problematika týrání dětí, zvířat a domácího násilí je podle ní u nás podceňovaná. Proto se chce právě na tato témata příští rok zaměřit. Vadí jí, že mnoho případů končí jejich odložením a nepotrestáním viníků nebo že pachatelé dostávají mírné tresty.

„Chci vědět, zda posuzování těch případů i postihy jsou nastaveny stejně v celé republice a určitě ustálit rozhodování státních zástupců v podobných případech. Jak říkám, děti a zvířata jsou naprosto bezbranné oběti, které nemají vůbec žádnou ochranu,“ uvedla Vesecká, podle které přibývá brutalita a agrese tyranů.

Státní zástupci a soudy by se podle ní neměli bát navrhovat a ukládat maximální tresty za podobné zločiny už nyní. Je však ráda, že nový trestní kodex, který by mohl platit od ledna 2010, přináší v této oblasti přísnější postihy, vesměs zhruba o tři roky. Zatímco dnes za týrání dětí hrozí maximálně osmiletý trest, nově by to bylo až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám