Hlavní obsah

Soužití alkoholiků skončilo smrtí, osudná byla hádka nad lahví

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Soužití dvou alkoholiků v jednom domě v obci Šardice na Hodonínsku skončilo letos v polovině března tragédií. Podle žalobkyně měl sedmačtyřicetiletý Josef Papaj zbít svoji devětatřicetiletou družku tak, že žena za několik hodin zemřela. Muž se v pátek z činu zpovídal před brněnským krajským soudem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí Josefa Papaje k soudu.

Článek

„Po slovní rozepři napadl opakovanými údery svoji družku, způsobil jí četné oděrky, zlomeninu dvou žeber a masivní hlubokou trhlinu jater,“ prohlásila státní zástupkyně. Žena zemřela bez pomoci na ulici, teprve ráno ji našel náhodný kolemjdoucí.

Papaj, kterého znalci označili za primitivní osobnost se závislostí na alkoholu, tvrdil, že si není ničeho vědom.

„Já si nic nepamatuji, večer jsme popíjeli a já šel brzy spát. Ona mě vzbudila, jak přes mě lezla do postele. Tak jsem ji v polospánku žďuchnul, abych ji dostal ze sebe. Až ráno jsem si všiml krvavých stop po domě, to už ale přišla policie,“ tvrdil Papaj, který však také přiznal, že se s družkou večer nad lahví slivovice pohádali. V osudný den měl muž v krvi téměř tři promile alkoholu, jeho družka jen o něco méně.

Soudní znalec upozornil, že jen „žďuchanec“ určitě neměl fatální následky v podobě trhliny jater. „Muselo to být způsobeno mnohem větší silou, je málo pravděpodobné, že by si to zranění způsobila žena sama. Na smrti se ovšem podílel i velmi špatný zdravotní stav poškozené způsobený alkoholem,“ dodal znalec.

Rozsudek nad Papajem padne až za několik měsíců, znalci se totiž nedokázali shodnout, zda v inkriminované době byl muž odpovědný za své činy nebo nikoli. Soudce tak nařídil vypracování revizního znaleckého posudku, který by měl na tuto klíčovou otázku odpovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám