Hlavní obsah

VIDEO: Výbuch plynu v centru Hradce zabil mladou ženu

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Ve Střelecké ulici v centru Hradce Králové v neděli před osmou hodinou ráno vybuchl plyn. Záchranáři vyprostili ze sutin tělo ženy (33), dalších šest lidí se zranilo, z nich jeden těžce. Záchranná služba upřesnila své dřívější informace, podle kterých zemřeli dva lidé a sedm dalších se zranilo.

Článek

Výbuch se udál v pětipodlažním domu v centru města nedaleko známé vily Anička, vymlátil okenní tabulky i v okolních domech. Na místo dorazili policisté, záchranáři a hasiči, kteří prohledali dům v plynových maskách. Střelecká ulice je v jednom směru stále uzavřena.

Záchranáři našli v troskách pod stropem v prvním patře tělo ženy (33), potvrdila mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková. Celou budovu ještě prohledali se psy. Celkem hasiči vyprostili šest zraněných osob včetně tří dětí ve věku jeden, sedm a 11 let. Děti utrpěly lehká a středně těžká zranění. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek (50 až 60 lidí).

.:Výbuch plynu zcela poškodil činžovní dům v Hradci Králové.foto: HZS Hradec Králové

Zdravotní stav dvou zraněných při nedělním výbuchu v centru Hradce Králové zůstává vážný. Jedná se o 87 letého muže, který byl ihned po prvním ošetření vrtulníkem transportován na pražské popáleninové centrum na Vinohradech s popáleninami druhého až třetího stupně na 88 procentech těla.

Mezi zraněnými je i batole, jedna žena výbuch nepřežila

Ve vážném stavu je i třináctiměsíční dítě, hospitalizované v hradecké Fakultní nemocnici.

„Dítě je v péči neurochirurgů. Jeho zranění je těžké, ale na životě bezprostředně ohroženo nebylo,“ uvedl zástupce přednosty chirurgické kliniky nemocnice Tomáš Dědek.

.:Zničené schodiště v činžovním domě.foto: HZS Hradec Králové

Zraněno bylo celkem šest lidí. Dvě děti jsou hospitalizovány na oddělení dětské chirurgie dětské kliniky fakultní nemocnice a dvě ženy leží na chirurgické klinice. „Leží na standardním oddělení. Mají drobná periferní poranění, nejdůležitější je však dále monitorování jejich stavu. Poranění všech postižených totiž vznikla v souvislosti s výbuchem. Existuje proto možnost dalšího vývoje komplikací v nadcházejících hodinách,“ dodal Dědek s tím, že délku pozorování odhaduje na alespoň dva dny.

Třiatřicetiletá žena bohužel na místě podlehla následkům zranění. „Je otázkou, zda byla smrtelně zraněna následkem tlakové vlny nebo tím, že na ni spadla část stropu. To bude zodpovězeno až později,“ uvedl náměstek hejtmana a senátor Vladimír Dryml (ČSSD) a upozornil, že si příbuzní nepřejí, aby bylo podrobněji informováno o aktuálním zdravotním stavu zraněných.

Hasiči i záchranáři odvedli rychlou, profesionální práci

„Přijel jsem jako vicehejtman kraje i jako zdejší senátor ověřit, jak pracovala záchranná služba, jak se zachoval záchranný systém, jaká je spolupráce mezi krajem a fakultní nemocnicí. Všem, kteří se na tomto zásahu podíleli, bych chtěl poděkovat, protože odvedli velice profesionální práci,“ uvedl Dryml s tím, že deset minut po výzvě byl již první poraněný přijat ve fakultní nemocnici na urgentním příjmu.

„Na zásahu se podílelo celkem šest posádek, to znamená šest sanitních vozů, čtyři lékaři, 12 zdravotníků. Ihned byl aktivizován traumatologický plán, který určuje, kam jsou pacienti směřováni, v souvislosti s množstvím zraněných se posilují posádky záchranářů i lékařů v nemocnici,“ vysvětlil Žabka, ředitel krajské záchranné služby.

Postižení se dočkají pomoci Královéhradeckého kraje

Pomoc postiženým je podle vicehejtmana Drymla záležitostí zejména města Hradec Králové. „Shodou okolností v úterý zasedá Rada kraje a já se budu snažit, aby i kraj uvolnil nějakou finanční částku na pomoc postiženým rodinám. Nemají kde bydlet, to kraj zajistit nemůže, ale můžeme přispět finančně,“ slíbil politik.

.:Hasiči zasahují na místě výbuchu plynu.foto: HZS Hradec Králové

Výbuch nejvíce zasáhl byt v přízemí a 1. patře, ve kterém bylo nutné železnými podpěrami zajistit propadlé stropy a odstraňovat trosky. Kusy rámů oken a skleněné střepy jsou rozesety desítky metrů od místa exploze, výbuch také poškodil další okna v okolí. Statik nyní posoudí, co bude s budovou dál.

Mluvčí Východočeské plynárenské Luboš Falhaur potvrdil, že v domě má firma odběrná místa zemního plynu. "Na místě jsou naši technici. Vše zjišťujeme. Příčiny neštěstí zatím neznáme," řekl Falhaur. Podle něj neštěstí neovlivnilo dodávky plynu do dalších částí Hradce Králové.

Nejhorší případy výbuchů plynu za posledních pět let:

červen 2003 - Dva manželé a jejich dvouleté dítě se udusili při požáru rodinného domku v Praze 4-Spořilově. Oheň se rozšířil po výbuchu plynu, který unikal z karmy.

červen 2004 - Výbuch plynu v činžovním domě v brněnské Tržní ulici si vyžádal čtyři oběti. Přímo v troskách zemřela šestašedesátiletá žena a čtyřletá holčička, v nemocnici poté starší žena a osmačtyřicetiletý muž.

říjen 2005 - Při výbuchu plynu a požáru rodinného domku v Libodřicích na Kolínsku zemřel roční chlapec. Oheň vypukl po výbuchu plynových kamen. Matku a další dítě odvezli s popáleninami do nemocnice.

únor 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění. Jednou z obětí byl náhodný kolemjdoucí, výbuch nepřežil ani sedmadvacetiletý kuchař restaurace.

srpen 2006 - V bytě v Pelhřimovské ulici v Praze 4 po výbuchu plynu a následném požáru zemřeli dva lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám