Hlavní obsah

Bytného vzal deskou přes hlavu, soud potvrdil 13,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 13,5 roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci 36letého Dušana Zelenáka. Ten brutálně zbil 60letého Vladimíra Rubeckého, u něhož v Lednici na Břeclavsku s rodinou bydlel. Nešťastník utrpěl rozsáhlá poranění, kterým podlehl. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 9. září, proti kterému se násilník odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Dušan Zelenák u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Zelenák napadl Rubeckého v noci z 12. na 13. dubna. Nejprve před rodinným domem a poté uvnitř ovlivněn alkoholem. Začal tím, že ho opakovaně hodil do bazénu. Poté jej mnohokrát udeřil dlaní a pěstí, následně srazil na zem, kopal do něj, přičemž údery byly směřovány především na hlavu. Nejméně dvakrát ho udeřil dřevěnou deskou a tím mu způsobil rozsáhlá poranění, na která zemřel.

U olomouckého vrchního soudu Zelenák požadoval uložení mírnějšího desetiletého trestu. Tvrdil, že svého počínání lituje a nedovede si představit, proč takto jednal. Snad prý ho k tomu mohl vést vztek, vyvěrající ze špatného prostředí, ve kterém žil se svou rodinou, když se mu nedařilo zajistit jiné bydlení. Těžce, jak uvedl, nesl mnohadenní odchody své družky a bál se, že jim sociální pracovníci odeberou i třetí dítě.

Soud však svými argumenty nepřesvědčil. „Odvolání je nedůvodné. Vina je jednoznačná a trest zcela přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám