Hlavní obsah

Šéf věznice chtěl pro Kajínka mírnější režim, soud to zamítl

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠUMPERK

Po zdařilém útěku z věznice v Mírově v roce 2000 a následném dopadení se doživotně odsouzený Jiří Kajínek stal nejstřeženějším vězněm. Pancéřová cela, žádné vycházky a prakticky nepřetržitý dozor. Bezpečnostní opatření postupem času vyprchala a nyní po osmi letech ředitel mírovské věznice dokonce podal soudu návrh, aby byl dvojnásobný vrah přeřazen do věznice s mírnějším režimem. Soud návrh zamítl.

Článek

Pokud by ale šéfovi káznice šel na ruku, mohl se Kajínek například volně pohybovat v prostorách věznice bez dozorců v patách a nebo pracovat mimo areál věznice.

„K důvodům podání návrhu se pan ředitel nebude vyjadřovat,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí věznice v Mírově Magda Petříková.

Šumperský soudce Lubomír Kozák uvedl, že pro přeřazení z režimu zvýšené ostrahy do mírnějšího režimu ostrahy nebyly v tomto případě splněny formální podmínky. „Návrh byl zamítnut jako předčasný s tím, že odsouzený ještě nevykonal z výjimečného trestu deset let. Dalšími okolnostmi, o které ředitel věznice opíral svůj návrh, jako je například hodnocení vězně, jsme se vůbec nezaobírali,“ vysvětlil soudce.

Kajínek je notorickým útěkářem. Poprvé zaměstnal policejní pátrače v lednu 1993, kdy se nevrátil z přerušení výkonu jedenáctiletého trestu, který si odpykával za loupež. Na útěku spáchal nájemnou vraždu podnikatele Štefana Jandy a jednoho jeho osobního strážce. Zadržen byl v srpnu 1993.

Kajínek má za sebou několik útěků

Následující rok se mu do cely v plzeňské věznici pokusila propašovat kuchyňský nůž kantýnská. Ještě v témže roce utekl z budějovické věznice. Při vycházce přelezl zeď, dopaden byl tentýž den.

V září 1996 ve Valdicích zase přeřezal mříže v okně cely listem pilky a uprchl. Zadržen byl ještě v areálu zařízení.

Stoprocentně úspěšný byl v říjnu 2000, kdy se z cely mírovské věznice dostal pomocí lana a kusu železa, které se mu z okna podařilo přehodit přes hradbu a ukotvit. Po třech měsících svobody ho dopadlo speciální policejní komando. U sebe měl tehdy dvě pistole a granát.

V reakci na Kajínkův poslední útěk uvedla policejní psycholožka Ludmila Čírtková, že další pokus dostat se na svobodu je u něho v budoucnu pravděpodobný. „Teď se mu to nepovedlo a s neúspěchem se musí každý nejprve vyrovnat. Chce to svůj čas. Pan Kajínek si nejspíš projde fází určité deprese a sklíčenosti. Ale za určitou dobu se patrně dostaví úsudek v tom smyslu, že je normální, když se věci občas nepovedou, a je třeba to zkusit znovu. Jeho další pokus o útěk někdy v budoucnu se vůbec nedá vyloučit a považovala bych to za celkem přirozené uvažování,“ prohlásila tehdy psycholožka.

Kajínkovi loni v listopadu sebral veškerou naději Ústavní soud, když definitivně zamítl jeho žádost o obnovení procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám