Hlavní obsah

Soka v lásce zavraždil, soud mu vyměřil devítiletý žalář

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

První velká láska dvou mladých lidí skončila tragédií a navždy poznamenala osudy třech rodin. Noc z prvního května, který se slaví jako svátek zamilovaných, skončila v jednom z domů v Lednici na Břeclavsku chladnokrevnou vraždou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí mladistvého vraha do soudní síně.

Článek

Tehdy sedmnáctiletý mladík neunesl, že se s ním před několika měsíci rozešla jeho dívka, osmnáctiletá Hana Hubálková, a nad ránem s nožem v ruce vnikl do domu jejich rodičů, kde Hana nic netušíc klidně spala se svým novým přítelem, dvacetiletým Davidem. Následovalo vražedné šílenství.  

Útočník na místě Davida ubodal osmnácti ranami loveckým nožem s 23 centimetrovou čepelí. Osm ran zasadil i své bývalé dívce Haně, která vyvázla z útoku živá jen se štěstím. Soudkyně Krajského soudu v Brně Hana Zoubková v pátek poslala R.S. za vraždu a pokus vraždy na 9 let za mříže. Maximální možný trest pro mladistvé vrahy je jen o rok vyšší. Při rozsudku plakala jak Hana, tak i rodina mladého vraha. On sám se tvářil zarputile.

„Hanu prý miloval a nebyl schopen snést fakt, že ho opustila a byla s jiným. Podle znalce nebude resocializace pana obžalovaného jednoduchá. Neumí se vcítit do jiných, je sobecký, chce aby se mu všichni podřídili a dbali jen na jeho pocity. Byl už dvakrát trestán, problémy měl už ve škole,“ řekla soudkyně Zoubková. R.S skutečně nebyl schopen rozchod po třech letech vztahu přijmout. Pokusil se dokonce otrávit, ale Hana ho našla a zachránila mu tak život.

Hana Hubálková (uprostřed) se svými rodiči čeká u soudu. foto: Právo/Petr Kozelka

Právu celou událost dívka detailně popsala. „Spali jsme, když mě probudila rána. Pak jsem ho viděla, jak vběhl do pokoje. David se stačil jenom vzbudit a on do něj začal bodat. Úplně mlčky. Já jsem seběhla z patra k telefonu, abych zavolala policii. On mě ale dostihl a začal mě řezat a bodat. Schovala jsem se pod stůl, nakonec jsem mu chytla čepel nože do ruky a řekla jsem mu - slíbil si mi, že mi nikdy neublížíš. On toho nechal a utekl. Beze slova,“ řekla se slzami v očích.

Zraněná a vyděšená Hana pak ihned zavolala na linku 158. Přístup policistů byl podle jejich slov ale šokující. Nejenže musela na tísňovou linku volat dvakrát, po příjezdu hlídky ji ale strážci zákona vůbec nepomohli, přestože byla těžce zraněná.

„Policisté asi první pomoc poskytovat nemusí. Dcera byla pobodaná, krvácela, ale oni jí nepomohli, jen jí řekli, ať si něco dá na rány. Když je poprosila, aby se šli podívat nahoru na Davida, jeden z policistů tam šel a řekl jen - tomu už nikdo nepomůže. Mají na dveřích napsáno pomáhat a chránit, tak by mohli aspoň pomoci,“ rozohnil se Hanin otec.

Tragédie pro Hanu ale rozsudkem neskončila. „Nikdy mu nedokážu odpustit. Bojím se, že ho brzo pustí a že se zas objeví,“ řekla.

„On je schopen k nám za pár let přijít a říct dobrý den, jsem tu! Proč ho nějak chránit, když je v sedmnácti schopen vraždit!“ rozohnil se Hanin otec Stanislav Hubálek. Zákon totiž mladistvé pachatele i takto závažných trestných činů pečlivě chrání, nesmí se zveřejňovat jejich jména ani podoba. Na oběti už ale tolik nepamatuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám