Hlavní obsah

Surovec dostal za vraždu ženy 17 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Šestadvacetiletý Karel Mitrenga dostal u Krajského soudu v Ostravě 17 let vězení za vraždu, kterou letos v polovině ledna vyvrcholilo drama v jednom z rodinných domů v Třinci-Dolní Lištné. Mitrenga se na místě odvolal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Karel Mitrenga

Článek

Jednačtyřicetileté Slovence Márii Ovsenné nabídl Mitrenga loni v prosinci střechu nad hlavou, když ji potkal na vlakovém nádraží. Žena z malé vesnice u Bytče utekla od svého manžela, který ji týral.

To ale netušila, že se z Mitrengy vyklube despota, který nabízí bezdomovcům přístřeší a pak je bezcitně týrá. „V domácnosti zaváděl jakési novodobé otroctví,“ řekl soudce Pavel Suchánek.

Mitrenga po ženě zpočátku chtěl, aby mu uklízela, prala a vařila, později se přidalo kruté zacházení a surové bití. Po dvou týdnech společného soužití si z ní dokonce udělal živý terč na vrhání nožů a ženu při tom několikrát zasáhl. Nakonec ji doslova ukopal a ušlapal.

„Plnila jeho příkazy, ale Mitrenga stále hledal důvody ji zmlátit. Kopal do ní a bil ji několik dnů po sobě. Po celém těle měla modřiny," řekl u soudu svědek, který domácnost krátkou dobu obýval.

„Házel po nás vším. Jeden z nožů zasáhl Máriu do břicha. Kousal ji pak do obnažených ňader. Šlapal nám na krk, dodnes proto špatně mluvím. Když jsem ze strachu o svůj život, utekl, Mária ještě žila,“ dodal svědek.

Lékaři při pitvě našli na těle ženy rozsáhlá poranění. Po celém těle byla pokousaná, vrah ji zasadil pět ran nožem. Dupal jí po krku tak dlouho, až ho rozdrtil. Oběť měla navíc několik polámaných žeber a krvácela do mozku i do břicha.

Podle znalců je Mitrenga nenapravitelný surovec. „Má despotické chování a zálibu v krutosti,“ řekl znalec Milan Vilč. Podle soudce navíc byl v minulosti mnohokrát soudně trestán za různé zločiny včetně brutálního napadení vlastní matky.

Proti verdiktu se Mitrenga okamžitě odvolal. „Podávám si ústavní stížnost a odvolávám se proti celému rozsudku,“ řekl. Sice připustil, že ženu napadl, na útoku se ale podle něj podílel také jeho spolubydlící. Podle soudu ale pro to nejsou důkazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám