Hlavní obsah

Z hotelu Olympik někdo ukradl trezor s akciemi za 250 miliónů

PRAHA
Aktualizováno

Z pražského hotelu Olympik v neděli kolem poledne zmizel trezor, který obsahoval akcie v nominální hodnotě 250 miliónů korun. Nešlo přitom o majetek žádného z hostů, ale o akcie hotelu. Událost se stala mezi desátou a půl jednou, podle šéfa Olympiku Vlastislava Šose zloději hledali v budově cokoliv cenného a akcie ukradli náhodou.

Foto: Jan Černý, ČTK

Hotel Olympik v pražském Karlíně

Článek

Neznámí pachatelé se podle policie dovnitř vloupali po násilném překonání vstupních dveří. "Z kanceláře si poté odnesli příruční trezor s přibližně jedním miliónem korun na hotovosti v různých měnách a akciemi v nominální hodnotě asi 250 miliónů korun. Poté z místa nepozorovaně zmizeli," uvádí policie.  

"Vykradli i další kanceláře, kde se ztratil např. monitor. Když pak v jiné místnosti našli padesátikilový trezor, tak ho vytrhli ze zdi a odnesli. Akcie jsou ale pro ně absolutně bezcenné,“ řekl k tomu Právu ředitel Šos.

Akcie jsou evidované jako kradené 

Policie je podle něj oprávněná kohokoliv, kdo by s nimi například přišel na valnou hromadu, okamžitě zadržet. Představitelé hotelu proto vyzvalo potenciální investory, aby akcie nekupovali, jejich čísla jsou totiž zaevidována jako kradená. „Akcie jsou vlastnictvím několika soukromých osob a v hotelu byly uložené,“ poznamenal Šos s tím, že tržní hodnota cenných papírů je výrazně nižší než ta nominální.

Šos nechtěl reálnou hodnotu akcií odhadovat vzhledem k výkyvům cen kvůli krizi v oboru hoteliérství.

Policie už jednoho z pachatelů měla

Paradoxem případu je, že policie jednoho z pravděpodobných pachatelů zadržela poté, co ji na jeho podezřelé chování upozornili zaměstnanci hotelu. Všimli si totiž dvou lidí, kteří v dece nebo prostěradle odnášeli z hotelu těžký předmět. Policie ale u zadrženého nic nenašla, a tak jej pustila. Teprve o několik desítek minut později se přišlo na to, že třiapadesátikilogramový trezor z kanceláře ředitele je pryč.

Prostěradlo či deku, v němž trezor odnesli, zanechali pachatelé údajně v jedné z ulic poblíž hotelu. Protože v látce je podle všeho pachová stopa jednoho z pachatelů, policie po něm podle dostupných informací začala pátrat i s pomocí služebního psa.

Někteří pracovníci hotelu navíc tvrdí, že jeden z podezřelých mužů je v Praze 8 "známá firma" a údajně se pohybuje mezi bezdomovci. Pracovníci hotelu si rovněž myslí, že zloději zřejmě nechtěli ukrást akcie, ale peníze.

Výše škody připomíná půlmiliardovou kauzu Procházka

Pokud se potvrdí škoda, která hotelu a jeho vlastníkům odcizením akcií a peněz vznikla, byla by to v Česku jedna z největších krádeží. Mezi nejznámější případy z poslední doby patří loňská prosincová krádež zhruba 560 miliónů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3.

Z krádeže je podezřelý tehdejší pracovník agentury František Procházka, kterého policie dosud nevypátrala.

Přehled největších loupeží peněz v historii ČR (podle výše v Kč)
560 miliónů - 1. prosince 2007
Tato částka zmizela z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3, kam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie vyhlásila po údajném zloději, pracovníkovi agentury Františku Procházkovi, pátrání. Šlo nejspíš o nejvyšší sumu, kterou kdy v Česku někdo ukradl.
300 miliónů - 5. září 2008
Z hotelu Olympik v Praze 8 byl ukraden trezor s akciemi v nominální hodnotě zhruba 300 miliónů korun, přičemž tržní hodnota odcizených akcií je podle vedení společnosti vyšší než nominální.
153 miliónů - 16. září 2002
Ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. Lupiči nebyli dopadeni a loni v listopadu policie případ odložila.
77 miliónů - 9. srpna 2006
Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní služby. Pátrání po pachatelích je stále bezvýsledné.
30 miliónů - 8. března 2006
Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz bezpečnostní agentury převážející peníze z banky. Podle nepotvrzených informací tisku zloděj ukradl nejméně 30 milionů korun. Pachatele se zatím nepodařilo dopadnout.
28,5 miliónu - 31. října 1997
Ozbrojení a maskovaní pachatelé vnikli večer otevřeným oknem do pokladní místnosti pošty v Praze 6 - Dejvicích. Policie později sice zatkla tři muže, soud je však zprostil obžaloby. Uloupené peníze se nenašly. V červenci 2007 soud rozhodl, že dva pokladníci pošty musejí České poště za nedbalost uhradit každý jeden milión korun.
27 miliónů - 16. září 2004
Auto bezpečnostní agentury bylo přepadeno ve Frenštátě pod Radhoštěm. Vyšetřování ukázalo, že loupež fingovali dva zaměstnanci agentury, které soud odsoudil na sedm a 6,5 let. Pachatelé za necelých pět měsíců po loupeži stihli utratit asi milión korun.
23 miliónů - 2. srpna 1995
Skupina pachatelů odcizila z transportního vozidla bezpečnostní služby Fénix na cestě z Brna do Prahy peníze převážené České spořitelně. Krádež měli na svědomí pracovníci Fénixu a další lidé na ně napojení. V roce 1997 byl odsouzen v nepřítomnosti na 11 let vězení Michal Knecht, který je na útěku. Dva zaměstnanci Fénixu dostali devět a sedm a půl roku.
20 miliónů - 6. prosince 1998
Centrální poštu v Olomouci vykradli lupiči. Policie později zadržela čtyři pachatele, kterým soud vyměřil tresty od deseti do 12 let. Kolem 18 miliónů korun z lupu se nenašlo.

Ukradené akcie nekupujte!

:: Zloději s trezorem odcizili akcie společnosti Olympik Holding - jednalo se o téměř 290 000 kusů listinných akcí na majitele (některé byly vydány ve formě hromadných listin) v listinné podobě v nominální hodnotě 100 korun za akcii.

:: Dále ukradli akcie společnosti Interhotel Olympik - v tomto případě se jednalo minimálně o skoro 218 000 kusů listinných akcí na majitele (některé vydány ve formě hromadných listin) v listinné podobě v nominální hodnotě 1000 korun za akcii.

:: Představenstvo Olympiku Holding vyzvalo potenciální investory, aby odcizené akcie nekupovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám