Hlavní obsah

Ministr Svoboda nespáchal trestný čin ve sporu o dědictví, rozhodl žalobce

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda se nedopustil trestného činu v souvislosti s jeho sporem o miliónové dědictví po restituentce Marii Kaprálkové.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění na něj v srpnu podali manželé Alois a Božena Kopečtí, o kterých Svoboda před soudem prohlásil, že svou vzdálenou příbuznou donutili výhrůžkami ke změně závěti v jeho neprospěch.

Právo o tom v informovala právní zástupkyně téměř devadesátiletých manželů Helena Kubecová.

Podle ní státní zástupce z Prahy 6 začátkem září odmítl přijmout jejich trestní oznámení a manžele kvůli Svobodovým výrokům u Obvodního soudu pro Prahu 6 odkázal na případné občanskoprávní řízení.

Dům měl získat za pomoc v restitucích 

„Nepředpokládám, že budeme podávat civilní žalobu. Pan ministr snad alespoň pochopil, že nemůže u soudu říkat, co ho napadne,“ dodala Kubecová. Stanovisko Svobody se Právu nepodařilo získat.

Svoboda pomáhal Kaprálkové v 90. letech s restitucí nemovitostí v Praze a získal od ní slib, že mu odkáže činžovní dům v pražských Dejvicích za desítky miliónů. Žena však v roce 2004 změnila poslední vůli a nejcennější nemovitosti nově rozdělila mezi Nadaci Jedličkova domu a Domov svaté rodiny.

Dnešnímu ministrovi adresovala jen milión korun. Manželé Kopečtí, mezinárodně uznávaní pediatři, se o Kaprálkovou starali posledních dvanáct let jejího života.

Prakticky až do své smrti v roce 2005 si však podle nich na správu svého majetku dohlížela sama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám