Hlavní obsah

Policie chytila zloděje, ale ukradená socha je v nenávratnu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krádež více než sto let staré sochy truchlící ženy, jejíž hodnotu odhadují odborníci na 345 tisíc korun, se podařilo objasnit kriminalistům v Ostravě. Bronzový artefakt ale už pravděpodobně neexistuje.

Článek

Obviněný 24letý mladík tvrdí, že sochu spolu s dalším dosud nezjištěným pachatelem rozřezal na kusy a prodal ve sběrně.

Socha zmizela na začátku letošních prázdnin ze hřbitova na Závodní ulici v Ostravě-Vítkovicích. „Autor a váha plastiky nebyla zjištěna, výška sochy byla asi 140 centimetrů,“ informovala mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Jak stojí v obvinění, pachatelé sochu v nočních hodinách uvolnili z podstavce hrobu pomocí páčidel, pak ji přehodili přes plot a odvezli automobilem z místa. Ve sběrně za zbytky sochy dostali jen zlomek její skutečné hodnoty.

Pátrání po pachateli přitom mělo začátkem tohoto týdne nečekaný závěr a jeho výsledkem bylo objasnění další krádeže. Policisté podezřelého muže zatkli v Prostřední Suché na Karvinsku, kde spal v zaparkovaném osobním autě bez registrační značky.

„Policisté se ho dotazovali také na vlastníka vozidla, ve kterém spal. Muž jim sdělil, že vozidlo odcizil předešlé noci z autobazaru v Petřvaldě,“ dodala policejní mluvčí.

Mladík byl obviněn z trestného činu krádeže a hrozí mu až tři roky vězení. Vyšetřování probíhá na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám