Hlavní obsah

Vyděrač, který vyhrožoval Coca-Cole, dostal osm let

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud odsoudil v úterý jedenatřicetiletého Bulhara Anastase Andrejeva Staneva, legálně žijícího v České republice, který vydíral českou pobočku koncernu Coca-Cola, k osmi letům odnětí svobody. "Jsem nevinen," bylo jediné, co Stanev prohlásil, když jej po téměř osmihodinovém líčení odváděla eskorta ze soudní síně.

Článek

Odsouzený trval celou dobu na své nevině, jeho argumenty však byly chabé. Spíše se zdálo, že chce proces neustále prodlužovat.

Stanev v březnu a dubnu letošního roku prostřednictvím internetu vyhrožoval firmě, že pokud nedostane výkupné, umístí do jejích výrobků jedovaté látky a požadoval nejprve tři milióny, v dalších mailech však částky stále zvyšoval, nakonec chtěl až deset miliónů.

 Policie dopadla vyděrače díky tomu, že ze svého mobilního telefonu volal na linku, kterou firma zřídila speciálně pro vyděrače. To byl také hlavní důkaz u soudu. "To číslo znal jen člověk z vedení firmy, policie a vyděrač," vysvětlil předseda senátu Pavel Benda. Policie při domovní prohlídce u Staneva také nalezla také dvě SIM karty, přes které byly posílány vyděračské maily.

Vymlouval se na chyby telefonu

"Jsem takový člověk, který každému ochotně půjčí telefon. Moji přátelé můj mobil často používali a mnozí si do něj dávali vlastní SIM kartu. Možná právě tak volal někdo na vyděračskou linku. Měl jsem telefon Nokia 6310, který je známý tím, že často automaticky vytáčí poslední volané číslo," chtěl vyvrátit Stanev důkazy a žádal o povolání expertů z oboru telekomunikací a výpočetní techniky. Zároveň požadoval psychiatrické vyšetření.

Tyto jeho požadavky však soud odmítl jako bezdůvodné. Ve svém závěrečném slově Stanev prohlásil, že je souzen za čin, který nespáchal a nemá možnost prokázat svou nevinu. Poté požádal o změnu obhájce pro ztrátu důvěry. "Od zadržení mi nebyla poskytnuta žádná právní pomoc," uvedl. Soud však měl k dispozici zápisy o tom, že jej ve vazbě několikrát navštívil právní koncipient. Senát jeho žádost považoval za účelovou.

Firma Coca-Cola ČR se k žalobě na vyděrače nepřidala. "K trestnímu stíhání jsme se nepřipojili, protože nám nevznikla žádná škoda. Naše závody jsou velice dobře zabezpečeny, ani jsme kvůli vydírání nijak nezpřísňovali bezpečnostní opatření," řekl Právu ředitel firmy pro vnější vztahy Milan Luzum.

Vyděrači hrozilo pět až dvanáct let. "Vzhledem k tomu, že nebyl nikdy trestán, dostal trest v dolní hranici trestní sazby. Společenská nebezpečnost vydírání je však velice vysoká," uvedl Benda s tím, že přísné tresty odradí od vyděračských pokusů další takové podnikavce. Stanev se na místě odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám