Hlavní obsah

Podnikatel se po třech letech přiznal k zabití dealera

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pětatřicetiletý podnikatel Ladislav Barčák stanul v úterý před senátem plzeňského krajského soudu kvůli šest let staré vraždě dealera drog. Tomáše Halamu zastřelil čtyřmi ranami z pistole, podle jeho výpovědi proto, že se chtěl zbavit závislosti na pervitinu. Tělo, které zakopal v lese, našla policie až o tři roky později.

Článek

"Byl jsem závislý na drogách a celý svět se mi zhroutil. Ztratil jsem všechny přátele, přišel o většinu majetku i peněz a rozpadla se mi rodina. Zavolal jsem si k sobě domů Halamu a oznámil mu, že s tím svinstvem chci jednou pro vždy skoncovat," citoval soudce Zdeněk Minařík z výpovědi Barčáka, na kterou během úterního hlavního líčení obžalovaný odkázal.

Podle Barčákovy verze se oba pohádali. Halama měl být pod vlivem drog a když mu obžalovaný pohrozil, že ho udá policii, vrhl se na něj.

"Povalil mě na zem a mlátil pěstí jako šílenec. Klečel na mě a začal mě škrtit. Nevím odkud jsem vzal pistoli, ani nevím, jestli jsem ji nabil. Pak už si jenom vzpomínám, že Halama ležel bezvládně na zemi. Přivázal jsem mu ruce k tělu a odjel jsem požádat mého bratrance o radu. Pak si jen vzpomínám na zasněženou cestu v lese," vypověděl Barčák.

Chtěli jsme vyzkoušet tlumič, vypověděl původně

Podle spisu Barčák tělo zabalil do koberce a zakopal v lese. Policie mrtvolu objevila až po třech letech, kdy se Barčák sám přihlásil údajně kvůli výčitkám svědomí.

Není jasné, nakolik Barčák mluví pravdu. Určité pochybnosti však vzbuzuje fakt, že zcela změnil svou dřívější výpověď.

Původně totiž řekl, že Halamu praštil tupou stranou sekery, aby ho omráčil. "Dlužil mi peníze za zboží a tak jsem se s ním chtěl domluvit, kdy to srovná," tvrdil kriminalistům s tím, že čekal až se Halama probere. Úder však byl natolik silný, že oběť zabil. "Když jsme zjistili, že je mrtvý, vystřelili jsme do něho několik ran z pistole, abychom vyzkoušeli nový tlumič," popsal obžalovaný.

Líčení bude pokračovat zítra výpověďmi svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám