Hlavní obsah

Notář podvodem připravil stát o 2,5 miliónu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Už podruhé během letošního roku se dostal do křížku se zákonem plzeňský notář Zdeněk Veverka. Policisté ho nyní podezřívají, že se podílel na podvodu, při kterém stát přišel o dva a půl miliónu korun.

Článek

Podle nich koncem roku 2007 navedl notářskou tajemnici, aby padělala dokumenty, podle kterých měla 83letá žena z Plzně ze svého majetku prodat dům v Plzni muži, který se živí jako vyhazovač v zábavních podnicích. Když důchodkyně zemřela, muž zašel na katastr a pomocí padělané kupní smlouvy si nechal nemovitost přepsat na sebe.

Kromě notáře policie obvinila z padělání veřejné listiny a zneužití pravomoci veřejného činitele také notářskou tajemnici a za návod k těmto trestným činům i zmiňovaného vyhazovače. Ten o to Veverku údajně požádal. Podle vyšetřovatele měl dům po smrti majitelky připadnou státu.

Notář Veverka už čelí druhému trestnímu stíhání. V červnu ho policie obvinila, že ověřil padělaný dokument, který měl pomoci k obhajobě plzeňského komunálního politika Petra Tofla stíhaného za korupci. Dokument měl prokazovat, že nešlo o úplatek, ale o půjčku.

Veverkovi nyní hrozí několikaleté vězení. Ministr spravedlnosti mu už pozastavil činnost do pravomocného skončení obou případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám