Hlavní obsah

Za pád artisty Berouska může zřejmě podmáčená zem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Policie už má jasno v případě smrti provazochodce Manuela Berouska, který se v polovině května v Novém Jičíně zřítil z lana a navíc vyrovnávací tyčí zranil sedmiletou přihlížející dívku. Podle policie při jízdě na kole povolilo jedno z lan, které zajišťovalo konstrukci, na níž artista své kousky předváděl.

Článek

Mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková informovala, že Berousek si konstrukci stavěl sám. Lana, která konstrukci jistila, byla připevněna k zemi dlouhými ocelovými hřeby. Ty byly zapíchnuty do hloubky 120 centimetrů.

„Vzhledem k tomu, že terén byl podmáčený, začal se jeden z kolíků pomalinku vysouvat a následkem toho povolilo lano, na němž artista projížděl na kole,“ řekla policistka.

Protože si Berousek konstrukci stavěl sám, je tak absolutně vyloučeno cizí zavinění a případ byl odložen. Jednačtyřicetiletý Berousek, který vystupoval také pod uměleckým jménem Berondini, spadl letos 17. května přímo na hlavu z lana, na kterém na kole předváděl akrobatické kousky na pouti v Novém Jičíně.

První číslo mělo u diváků velký úspěch. Po hudební přestávce Berousek na lano vyjel na kole, a to bez jakéhokoliv jištění, jak měl ve zvyku. „Najednou se lano prověsilo a akrobat se zřítil. Byla to otázka sekundy. Všichni ztichli a seběhli se k němu,“ popsal Právu osudný okamžik jeden ze svědků.

„Po dopadu byl ihned v bezvědomí. Lékaři museli provést intubaci dýchacích cest a připojit postiženého na umělou plicní ventilaci,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Všechny snahy ale byly marné, Berousek svým těžkým zraněním v nemocnici podlehl. Pětimetrová kovová vyvažovací tyč při pádu zranila přihlížející sedmiletou Martinu. U atrakce byla se starší sestrou, rodiče seděli na lavičce o kus dále. Školačka byla hospitalizovaná v nemocnici, její stav je dnes dobrý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám